Lenka Fedorová Rôzne Správy

Kosičania spustili na Hlavnej petíciu proti VZN: Zareagoval aj Raši

S negatívnymi ohlasmi nielen Košičanov, ale aj vedenia mesta sa stretlo VZN, ktoré schválili poslanci Starého mesta. To sa rozhodlo dať nočnému životu v centre metropoly východu červenú.

Ilustračný obrázok k článku Kosičania spustili na Hlavnej  petíciu proti VZN: Zareagoval aj Raši
Zdroj: TASR

Košice, mesto často nazývané aj metropola východu, je známe množstvom veľkolepých podujatí, ako víkendový Medzinárodný maratón mieru, Biela noc či známe Imaginácie. Tieto, ale aj iné akcie lákajú do Košíc aj množstvo turistov. Poslanci Starého mesta im však chcú nočný život zatrhnúť.

Nesúhlas s VZN?

Podľa oficiálneho VZN zverejneného na webe Starého mesta je všeobecná prevádzková doba stanovená od pondelka do nedele v čase od 6:00– 22:00 hodiny. To sa netýka čerpacích staníc, autoumývarní, železničnej i autobusovej stanice a pod. Prevádzková doba týchto prevádzok je ustanovená do 6:00 hodiny nasledujúceho dňa.

Pokiaľ ide o exteriérové sedenia pred prevádzkárňou, tie môžu mať podľa VZN otvorené od 8:00 – 23:30 na Hlavnej ulici a od 8:00 do 22:00 mimo Hlavnej ulice. Prevádzkárne, ktoré majú preukázateľne zabezpečené priestory voči vibráciám a hluku môžu mať podľa VZN otvorené v čase od 8:00 do 2:00 hodiny nasledujúceho dňa.

Nariadenie schválené miestnym zastupiteľstvom však leží v žalúdku niektorým Košičanom, a tak sa rozhodli konať. Od utorka, 27. septembra majú možnosť zástancovia nočného života podpísať petíciu s názvom „Zachráňme nočný život v Starom meste“. Podľa organizátorov sú petičné hárky z dispozícii v 35 podnikoch v centre mesta.

Vedenie mesta nesúhlasí so skrátením otváracích hodín

Na stranu Košičanov sa postavilo aj samotné mesto. To vo vyjadrení poukázalo na fakt, že návštevnosť mesta neustále rastie a je oň stále väčší záujem.

„Naše spoločné snaženie má smerovať k tomu, aby sme prilákali do Košíc čo najviac domácich a zahraničných návštevníkov, tak ako sa o to usilujú všetky európske mestá, ktoré majú čo ukázať a ponúknuť. Som rád, že za uplynulé roky sa nám to v Košiciach darilo, pretože záujem o naše mesto rastie a jeho návštevnosť sa z roka na rok zvyšuje. Dôkazom je blížiaci sa košický Supervíkend s dvoma veľkými a atraktívnymi podujatiami – Bielou nocou a Medzinárodným maratónom mieru, ktoré pútajú obrovskú pozornosť. Osobne mi veľmi záleží na tom, aby centrum mesta, ktoré je obrazne povedané výkladnou skriňou nášho krásneho mesta, aj naďalej žilo. Preto apelujem na poslancov staromestského zastupiteľstva, aby prehodnotili svoje rozhodnutie," uviedol primátor Richard Raši.

Ako magistrát uvádza na svojom webe, vedenie mesta nesúhlasí so skrátením otváracích hodín letných terás v Starom meste a nepodporuje ho.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM