Lenka Fedorová Rôzne

Košice ako budúce európske Silicon Valley? Metropola východu dokonca mladne!

Pozorovateľný rozvoj v sektore informačných technológia dáva o sebe najavo, že práve on je kľúčovým v rozvoji regiónu. Počet pracovníkov v tejto oblasti dosiahol magickú hranicu, ktorá tak dáva Košiciam iný rozmer. Čítajte ďalej.

Ilustračný obrázok k článku Košice ako budúce európske Silicon Valley? Metropola východu dokonca mladne!
Zdroj: TASR

V Košiciach pracuje IT sektore 10 000 zamestnan­cov, a tak nadobúda tento sektor v Košiciach iný rozmer. Zamestnanci, ktorí v regióne pracujú na projektoch v medzinárodnom prostredí, vytvárajú ďalších 3 400 pracovných mi­est.

Málo študentov v IT

Združenie Košice IT Valley pracuje na príprave kvalitných zamestnancov v partnerstve so vzdelávacími inštitúciami, ako aj členskými spoločnosťami.

„Po takmer desiatich rokoch od vzniku Košice IT Valley je naďalej jednou z našich priorít vzdelávanie a motivácia k vzdelávaniu v tejto oblasti. Pri súčasnej enormne nízkej produkcii absolventov škôl so zameraním na informačné technológie na Slovensku je téma vzdelávania v odbornej oblasti dôležitejšia ako kedykoľvek v minulosti," uviedol Ivan Hruška, ktorý je predsedom Správnej rady Košice IT Valley,

Ako ďalej uviedol, za posledných 10 rokov vzniklo v Košickom kraji vyše 9 000 nových pracovných miest v sektore IT, čo je podľa neho znakom toho, že IT je u náš kľúčové.

Rozvoj IT aj so sociálnym rozmerom

Ako uvideol Peter Župka z Katedry regionálnych vied a manažmentu Ekonomickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, podiel zamestnanosti v sledovanom odbore na celkovom podiele zamestnanosti v kraji pritom v súčasnosti predstavuje 7,6 %.

Podľa predsedu KSK Zdenka Trebuľu má rozvoj IT v Košickom kraji aj výrazný sociálny rozmer. Podľa jeho slov, prichádzajú do kraja stále noví investori. Podľa Trebuľu podporou podnikateľsky priaznivého prostredia sa napomáha zastavenia odchodu obyvateľov z kraja.

Mesto Košice tak aj preukázateľne omladlo, keď sa vekový priemer obyvateľov mesta znížil z 37,1 v roku 2006 na 35,13 v roku 2016. Mesto má tak pozitívny výhľad zamestnanosti v budúcnosti a vďaka ambicióznym mladým ľuďom má čo potenciálnym investorom ponúknuť

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM