Monika Földešiová Kultúra

Košice ako mesto najkreatívnejších podujatí

Košice si svojimi podujatiami nielen z konceptu Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 podmaňujú návštevníkov pre svoje originálne dôvody, ako sa inšpirovať inými spôsobmi trávenia voľného času. V druhej polovici augusta tomu nie je inak...

Celý mesiac venovaný pop – art legende, s koreňmi z východného Slovenska, Andymu Warholovi, k tomu wakeboardový camp, festival pouličného umenia, či festival originálnych značiek. Košice ponúkajú originálne koncepty, ktoré napĺňajú august kreatívnymi možnosťami sebarealizácie. Andy Warhol, extravagantný umelec svetového mena, dal základ aj originálnemu mesiacu august v Košiciach. Maľovanie na obrie dámske lodičky, či worskhop sieťotlače budú nasledovať workshopy práce s kolážou a výroby pop-artových šperkov.

Za Andyho dielami môžu návštevníci vycestovať nielen do Múzea moderného umenia do Medzilaboriec a objaviť cestou drevené UNESCO kostolíky východu Slovenska, ale vidieť ich môžu i v súkromnej košickej galérii – v Mihal Gallery v Hoteli Múza. Čerešničkou na torte Warholmánie sú špeciálne Andyho menu v reštauráciách a baroch, ale aj špeciálne Andyho pobytové balíky, ktoré ponúkajú miestne hotely.

Smerom k neobvyklému športu cieli od 16. augusta už deviaty ročník EVIL Wake Camp-u, ktorý je ojedinelou wakeboardovo-wakeskatovou akciou na Slovensku. V areáli vodnolyžiarskeho vleku VIXEN v mestskej časti Nad jazerom si tento stále viac populárnejší šport, pod dozorom skúsených profesionálov, môže vyskúšať každý. Do 18. augusta naplnia areál turnaje v plážovom volejbale, Pecha kucha Night ako spojenie športu a kultúry, ktoré vyvrcholia 18. augusta Majstrovstvami Slovenska vo wakeboardingu a wakeskatingu.

Dôvod navštíviť sídlisko Terasa, pôvodne postavené pre potreby zamestnancov železiarní ako miesto plné kultúry, dá výsledok prebiehajúceho festivalu Street Art Communication 2012 – Nové mesto. Umelci z Brazílie, Talianska, Veľkej Británie, Francúzska, Českej republiky, Poľska, Ukrajiny a samozrejme Slovenska vytvoria na sídlisku rozprávkový svet, čierno-biele ilustrácie, zvieracie motívy, mohutné industriálne konštrukcie, priestorovú maľbu,… jednoducho muralizmus. Umelcov pri práci, ale aj kreatívne workshopy, možno v Košiciach zažiť až do 24.augusta.

Silu najkreatívnejšieho mesta Slovenska Košice potvrdia hneď v ten istý deň 24. Augusta, kedy začne trojdňový festival BAZZart. Je festivalom originálnych značiek designu a umenia. Jedinečnou formou a na jedinečnom mieste pod Urbanovou vežou v centre Košíc, festival predstavuje širokej verejnosti prestížne značky v duchu inovácií, originality, kvality a pretrvávajúcich hodnôt. Jedno miesto združuje organizácie, inštitúcie, spoločnosti, ako aj originálny dizajn a umenie, ktorých spoločným menovateľom je silný brand (značka).

Kreatívna ekonomika je nielen jednou z hlavných komunikačných tém košického kraľovania európskym hlavným mestám kultúry v blížiacom sa roku 2013. Je to nedeliteľná súčasť života Košíc. A dôvod, prečo sa na pár dní vytrhnúť z dennej rutiny a načerpať inšpirácie u umelcov, ich diel, inovatívnych festivalov pre svoju ďalšiu prácu.

Viac informácií nájdete na www.visitkosice.eu

kreativne kosice
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM