Webnoviny - Kultúra

Košice budú mať prvú Kunsthalle na Slovensku

Košice vďaka získaniu titulu Európske hlavné mesto kultúry 2013 budú mať prvú Kunsthalle na Slovensku.

(WEBNOVINY) – Vedenie mesta odovzdalo v piatok objekt Spoločnosti OHL, ktorá vyhrala súťaž a bude starú krytú plaváreň rekonštruovať na Kunsthale.

„Vďaka prostriedkom Európskej komisie a projektu Európske hlavné mesto kultúry dnes štartujeme investíciu v hodnote takmer 7,5 mil. eur, ktorá zmení chátrajúci architektonický skvost v centre mesta, starú krytú plaváreň, na moderné umelecké centrum umenia a kultúry,“ uviedol v piatok primátor Košíc Richard Raši.

Pri vytvorení funkčného celku Kunsthalle bol kladený dôraz na celoročnú využiteľnosť areálu, maximálne využitie existujúcich zdrojov a dosiahnutie európskeho štandardu všetkých súvisiacich služieb.

Denná kapacita komplexu je v zime päťsto a v letnom období tisíc návštevníkov.

Z ruiny kultúrne centrum

Objekt starej krytej plavárne je riešený ako jediná prevádzka Kunsthalle – multifunkčné kultúrne centrum s viacerými priestormi, ktoré je možné navzájom technicky aj prevádzkovo oddeľovať.

V podzemí bude Malá kultúrna hala, šatne pre návštevníkov, šatne pre účinkujúcich, dolný vstup, zázemie pre zamestnancov, hygienické zariadenia, zázemie pre technické vybavenie.

Hlavný kultúrny priestor bude na úrovni prvého nadzemného podlažia a budú tu aj dva sekundárne kultúrne priestory, vstupná hala – vstupná galéria, komunikácie, hygienické zariadenia, technické vybavenie.

Na úrovni druhého nadzemného podlažia bude pokračovať hlavný kultúrny priestor – balkóny, kultúrne priestory, externé terasy, hygienické zariadenia, technické vybavenie. Technické zázemie bude na treťom podlaží.

S rekonštrukciou sa poponáhľajú

Spoločnosť OHL ŽS, ktorá bola úspešná v procese verejného obstarávania, začne s rekonštrukčnými prácami začiatkom budúceho týždňa.

Ako uviedol v piatok výkonný riaditeľ OHL ŽS pre Slovensko Dušan Chovanec, urobia maximum, aby rekonštrukciu ukončili do konca tohto roka.

Obrazom: Košická Kunsthalle

Stará krytá plaváreň je považovaná za jednu z architektonicky najhodnotnejších budov, vybudovaných na prelome 50. a 60. rokov v Košiciach.

„Plánujeme, aby v Košiciach bola Kunsthalle moderným polyfunkčným priestorom, ktorý nebude slúžiť iba na prezentáciu výtvarného umenia, ale aj pre zvukové a svetelné inštalácie či nové médiá. Predovšetkým umožní priviesť na východ krajiny medzinárodných umelcov a konfrontovať tak súčasnú slovenskú umeleckú scénu so zahraničnou,“ uviedla Zuzana Pacáková, projektová manažérka n. o. Košice 2013 pre vizuálne umenie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM