Správy

Košice majú unikátny systém zverejňovania zmlúv: Pre TOTO nás dávajú za vzor!

Myslíte si, že mesto pred Košičanmi niečo skrýva? Môžete sa o tom ľahko presvedčiť. Košice totiž využívajú unikátny systém zverejňovania zmlúv, objednávok a faktúr. Súčasné riešenie poskytuje pri verejnej kontrole nadštandardný komfort. Košice ocenilo aj Transparency International Slovensko (TIS).

Ilustračný obrázok k článku Košice majú unikátny systém zverejňovania zmlúv: Pre TOTO nás dávajú za vzor!
Zdroj: Webnoviny.sk

Zaujímavý systém zverejňovania zmlúv, objednávok a faktúr v Košiciach oceňuje TIS. Jednoduché a prehľadné vyhľadávanie pre občana, automatické radenie objednávok a faktúr k zmluvám radí Košice medzi najtransparen­tnejšie mestá na Slovensku.

Zverejňovanie informácií nad rámec zákona

„Súčasné riešenie zverejňovania povinných dokumentov poskytuje komfort pri vyhľadávaní údajov podliehajúcich verejnej kontrole. Zároveň zverejňujeme aj informácie nad rámec zákona,“ uviedla hovorkyňa košického magistrátu Martina Urik Viktorínová. Spresnila, že údaje sú zobrazované v prehľadnej forme a dostupné sú aj väzby medzi dokladmi – prepojenie objednávky, zmluvy na faktúru.

Rovnako poskytuje možnosť užívateľského exportu zverejnených údajov do formátu XML. „Systém sme doplnili aj o ďalšie zoznamy – automaticky zverejňovaný zoznam daňových dlžníkov, zoznamy zdaňovaných psov rovnako s automatickou aktualizáciou všetkých zverejňovaných záznamov,“ doplnila Urik Viktorínová.

Košice vzorom pre ostatné mestá

TIS na svojom facebookovom profile ocenila košické riešenie a odporučila Košice ako vzor pre iné mestá na Slovensku. „Košice spustili v októbri systém, aký je na Slovensku raritou – k zmluvám sú automaticky radené aj príslušné objednávky a faktúry, takže si viete pozrieť aj plnenie a finančné toky. Nehovoriac o tip-top vyhľadávaní či sťahovaní si údajov. Tešíme sa a odporúčame Košice ako vzor aj iným mestám,“ uvádza sa v profile.

Podľa košického primátora Richarda Rašiho je dôležité, aby verejnosť vedela jednoducho kontrolovať hospodárenie mesta s verejnými prostriedkami. „Tento unikátny systém, ktorý si zaslúžil uznanie aj od TIS, je odkazom pre všetkých, že nemáme čo skrývať. S občanom chceme hrať fér. Teší ma, že sú Košice dávané za vzor,“ komentoval systém zverejňovania dokumentov Raši.

Zdôraznil, že v budúcnosti chce mesto do systému pridávať aj ďalšie informácie, ktoré umožnia kontrolu nad hospodárením mesta pre širokú verejnosť. Pripravuje RSS kanály na odber informácií a rozšírenie zverejňovania povinných dokumentov pre organizácie so zriaďovateľskou pôsobnosťou mesta Košice. Pribudne aj optimalizácia zobrazenia údajov pre smartfóny a tablety.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM