Webnoviny - Rôzne

Košice na modernizáciu škôl využívajú eurofondy

Košické základné a materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta v rokoch 2007 až 2009 mali schválených 46 projektov, na ktoré získali 191 539 eur z ministerstva školstva.

Ako informoval vedúci komunikačného referátu košického magistrátu Jaroslav Vrábeľ, prostriedky boli použité na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu a nákup vybavenia pre školy a školské zariadenia.

„Prostredníctvom Operačného programu Vzdelávanie – Premena tradičnej školy na modernú získalo mesto v rokoch 2008 a 2009 nenávratný finančný príspevok 1 223 588 € na realizáciu 14 projektov základných škôl, ktorých zriaďovateľom je mesto,“ povedal Vrábeľ. Mesto sa bude na spolufinancovaní projektov podieľať piatimi percentami. Všetky schválené projekty sú zamerané na tvorbu a implementáciu školského vzdelávacieho programu s využitím nových učebných materiálov.

Mesto Košice podalo v roku 2008 a 2009 ďalších 12 projektov prostredníctvom Regionálneho operačného programu – Infraštruktúra vzdelávania, ktorého cieľom je zvýšenie kvality poskytovaných služieb v oblasti vzdelávania prostredníctvom rekonštrukcie, rozširovania a modernizácie predškolských zariadení, základných škôl a stredných škôl, vrátane obstarania ich vybavenia. Ministerstvo výstavby schválilo mestu nenávratný finančný príspevok 11,1 milióna eur na deväť projektov. Do projektov je zapojených osem základných a jedna materská škola. Modernizovať sa bude v tomto a budúcom roku.

„V nasledujúcom období chce mesto získať viac ako päť miliónov eur prostredníctvom operačného programu Životné prostredie pre tri projekty,“ informoval Vrábeľ. Cieľom projektov je znižovanie emisií skleníkových plynov a základných znečisťujúcich látok pri výrobe tepla, vrátane zmeny palivovej základne v prospech využívania obnoviteľných zdrojov.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM