Košice, nová mekka poctivých pivovarov: Tri ocenené prezradili recept na úspech
Zlatý mok patrí jednoznačne k letu. Vyrába sa i u nás a získava skvelé úspechy. V nedávnej celoslovenskej súťaži bodovali tri pivovary z Košíc. Všetky majú osobitné prednosti.
Nedávno sme vás informovali o víťazoch 10. ročníka Slovenskej pivnej korunky 2016. Svoje produkty mali na popredných priečkach podniky Hostinec, Luxor brewhouse a Cassa Brewery.
„Používame modernejšiu technológiu výroby, ktorá je vhodná najmä pre vrchne kvasené pivá. Preto produkujeme klasické ležiaky iba párkrát do roka. Oveľa viac experimentujeme a skúšame rôzne štýly sveta,“ povedal Peter Škripko z Hostinca.
A aké tajomstvo doteraz skrýval Luxor brewhouse? Odpoveď na to dala Dominika Puklušová. „Už pri myšlienke založenia sme boli rozhodnutí, že ak variť pivo, tak poctivé československé. Také ako kedysi. K tomu neodmysliteľne patrí tradičný výrobný postup – kvasenie mladiny v otvorenej spilke. Na Slovensku iba my máme špičkovú nemeckú technológiu WachsmannBrautechnik.“
O konkrétnostiach sa nezmienil Peter Zimáni z Cassa Brewery, ktorý však uviedol podstatne odlišný pohľad na rozdiel od svojej konkurencie v meste. „Všetky naše pivá produkujeme naozaj poctivo a z presvedčenia, že to robiť chceme. Každý ide svojou cestou, vlastnými štýlmi a ich rôznorodosťou.“
Onedlho sa zameriame na to, aké novinky všetky košické pivovary pripravujú a prinesieme vám neskôr kompletný prehľad celosezónnych chmeľových nápojov u nás.
Môže vás zaujímať:
- Košický pivovar boduje u nás, ale aj v kolíske zlatého moku: Aké tajomstvo ukrýva?
- V metropole východu vzniklo výnimočné pivo: Bacha, o pár týždňov je po ňom!