Alexandra Kolínská Kultúra

Košice opäť v zahraničí: Slovenská filharmónia nás pôjde reprezentovať do Číny!

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) sa predstaví svojím umením čínskemu publiku. Prvé turné tohto košického orchestra v Číne bude zahŕňať osem až desať koncertov. Takejto hviezdnej parády sa Číňania dočkajú.

Ilustračný obrázok k článku Košice opäť v zahraničí: Slovenská filharmónia nás pôjde reprezentovať do Číny!
Zdroj: Webnoviny.sk

Prvé turné ŠFK sa uskutoční od 25. decembra do 6. januára. Informoval o tom riaditeľ ŠFK Július Klein. „Účinkovať budeme s naším šéfdirigentom Zbyňkom Müllerom. Medzi mestami, kde vystúpime, je ako posledný 4. januára Šanghaj,“ uviedol Klein. Program koncertov je zložený z tvorby Antonína Dvořáka, Felixa Mendelssohna-Bartholdyho, Josefa a Johannov Straussovcov. „V našom repertoári sú aj dve čínske skladby,“ dodal riaditeľ.

Na jeseň po Slovensku

ŠFK najbližšie organizuje 44. Medzinárodný organový festival Ivana Sokola, ktorý prebehne od 12. septembra do 3. októbra. Festivalové koncerty budú okrem Košíc aj v Rožňave, Spišskej Novej Vsi, Poprade, Kežmarku a prvýkrát aj v Sabinove. Ako významní hostia zo zahraničia sa predstavia Talian Alessandro Bianchi a Lotyška Iveta Apkalna.

Koncerty k výročiu vstupu do EÚ

Riaditeľ ŠFK informoval aj o úspešných koncertoch filharmónie pod taktovkou Maroša Potokára minulý týždeň v maďarskej Békešskej Čabe a Slovenskom Komlóši. Koncerty sa konali k 10. výročiu vstupu Slovenska do Európskej únie. „V Békešskej Čabe bolo vo štvrtok 4.9.2014 na našom koncerte vo veľkom evanjelickom kostole odhadom okolo 1000 ľudí,“ povedal Klein.

Čo zaznie v Košiciach?

Otvárací koncert novej sezóny filharmónie bude 9. októbra v Dome umenia. Zaznejú Hrdinská balada od Dezidera Kardoša, Koncert pre husle a orchester Félixa Mendelssohna-Bartholdyho a Má vlast Bedřicha Smetanu. Sólistom na husle bude Dalibor Karvay. Prvý októbrový deň sa bude v Dome umenia konať galakoncert piatich ruských operných sólistov. Poslucháči si vypočujú melódie z najznámejších operných diel ruských aj svetových autorov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM