Lenka Fedorová Kultúra

Košice rozžiari Biela noc: Levitujúcim prstencom či svetielkujúcimi muškami program nekončí

Už len pár dní zostáva do najväčšieho festivalu umenia Biela noc. Pozvanie prijali špičkoví domáci i svetoví umelci.

Ilustračný obrázok k článku Košice rozžiari Biela noc: Levitujúcim prstencom či svetielkujúcimi muškami program nekončí
Zdroj: YouTube.com

Medzinárodný projekt, ktorý spája umeleckú hru svetiel a hudby prichádza opäť do Košíc. Nočný život v metropole východu tak naberie nový rozmer.

Biela noc je najväčším festivalom umenia

Biela noc ponúkne aj tento rok netradičnú prechádzku nočným mestom, ktorá bude plná zážitkov a nových pocitov. Organizátori sa rozhodli, že noc premenia na deň a tak ponúknu návštevníkom rôzne umelecké žánre, najnovšie trendy v umení, či možnosť dostať sa na miesta, ktoré sú bežne neprístupné.

Najväčší a najnavštevovanejší festival má viacero cieľov, medzi ktoré patria podpora umenia a šírenie súčasných formy umenia, podpora tvorby domácich a zahraničných umelcov, priniesť na Slovensko svetovú špičku, ako aj podporiť rozvoj kreatívneho priemyslu v meste.

Levitujúci prstenec i tisíce svätojánskych mušiek

Počas magickej Bielej noci sa predstaví množstvo umelcov. Svoje diela odprezentuje 8 headlinerov, návštevníci pritom do ruky dostanú mapu, na ktorej bude 32 umeleckých zastávok. Ako sľubujú organizátori, festival nebude mať núdzu o nevšedné priestorové inštalácie. Návštevníci uvidia napríklad monumentálny vznášajúci sa prstenec francúzskeho umelca Vincenta Leroya v Kunsthalle.

Mestský park zas zaplavia svetlušky zo žiaroviek a kryštálov pracujúce s lomom svetla, ktoré vedia rozpohybovať sami diváci. „Tešíme sa, že naše pozvanie do Košíc prijali svetoznámi švajčiarski architekti Sabina Lang a Daniel Baumann, ktorí na meštiansku budovu v centre umiestnia nadrozmerný objekt v netradičnom kontraste s historickou architektúrou,” uviedla umelecká riaditeľka Zuzana Pacáková.

Čítajte tiež: Víkendový oddych v Košiciach: Vyberte sa na trhy, hokej či stand up!

Okrem nich prijali pozvanie aj Guillaume Marmin z Francúzska, Esther Stocker či Maotik, umelec žijúci v Montreale, ktorý svoju prácu zameriava na vytváranie pohlcujúcich multimediálnych prostredí a generatívnych vizuálov. Jeho diela boli nedávno predstavené na rôznych festivaloch po celom svete.

Nebudú chýbať slovenskí umelci

„Peter Vrabeľ a Braňo Bernár vytvorili inštaláciu pracujúcu s témou krízovej situácie ako reakciu na šírenie poplašných správ a z nich vyplývajúci strach,” načrtla Zuzana Pacáková. Okrem nich sa na festivale predstavia aj Monika a Bohuš Kubinskí s netradičnou priestorovou inštaláciou „LEVEL“.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na diela Róberta Farkaša, divadla Na Peróne, Mateja Mazáka, Evy Tkáčikovej a iných. 7. ročník festivalu umenia Biela noc sa uskutoční už 1. októbra 2016 so začiatkom o 19:00 hodine. Záštitu nad podujatím prevzal primátor mesta Košice Richard Raši.

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM