Alexandra Kolínská Kultúra

Košická činohra s netradičnou premiérou: Pozrite, kto si zahrá Hitlera, či Braunovú, umelci s aktuálnym posolstvom!

Náhodné stretnutie Adolfa Hitlera s Josifom Stalinom v Košiciach na železničnej stanici alebo Hitlerov výlet s Evou Braunovou do Tatier. To všetko môžete zažiť v dramatickej hre Doma u Hitlerovcov: Historky z kuchyne.

Ilustračný obrázok k článku Košická činohra s netradičnou premiérou: Pozrite, kto si zahrá Hitlera, či Braunovú, umelci s aktuálnym posolstvom!
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Náhodné stretnutie Adolfa Hitlera s Josifom Stalinom na košickej železničnej stanici alebo Hitlerov výlet s Evou Braunovou do Tatier. Aj takéto fiktívne scénky ponúka hra súčasného českého dramatika Arnošta Goldflama Doma u Hitlerovcov: Historky z kuchyne, ktorú v premiére uvedie v piatok 20. februára činohra Štátneho divadla (ŠD) Košice.

Vyjadrenie Hitlera o Slovensku, či Tisove citáty

Inscenáciou si divadlo chce pripomenúť výročie ukončenia najdesivejších udalostí 20. storočia, ale formou plnou irónie, cynického humoru a satiry. „Tak ako hovoria mnohí múdri ľudia, že smiech lieči, verím, že sa nám podarí touto hrou pripomenúť nielen hrôzostrašné veci z minulého storočia, ale aj prispieť k liečeniu akýchkoľvek úvah o vojnách,“ uviedol dnes pre novinárov umelecký šéf činohry Milan Antol.

Pre potreby slovenskej premiéry bol originálny Goldflamov text adaptovaný na slovenské pomery. V hre sa objavujú aj citáty z reálnych prejavov vojnového slovenského prezidenta Jozefa Tisa, ale aj z vyjadrení Hitlera o Slovensku.

Príčiny a priebeh 2. svetovej vojny

Podľa českej režisérky Hany Mikoláškovej, ktorá je Goldflamovou žiačkou, ide o hru, ktorá hovorí o príčinách a priebehu druhej svetovej vojny, ale z uhla pohľadu, aký divák bežne nehľadá. „Je to pohľad cez súkromný život Hitlera, ktorý až taký známy nie je. Dôležité je hneď na začiatku povedať, že celá hra je fikcia. Arnošt Goldflam zistil, že zúčtovať s hrôzami druhej svetovej vojny sa dá rôzne a jedným zo spôsobov je zosmiešnenie ľudí, ktorí všetko to, čo sa dialo, spôsobili,“ povedala.

Cieľ divadelnej hry

Celá inscenácia má podobu kabaretu so siedmimi scénkami, ktoré sú v skutočnosti skečmi a ktoré oddeľujú hudobné čísla. „Snažíme sa ironicky a s krutým humorom pozerať na niečo, čomu sa môžeme len vysmiať. Lebo je to také zlé, strašidelné a boľavé, že iný postoj k tomu momentálne zaujať nevieme. A vzhľadom na množiaci sa radikalizmus všade okolo nás je nevyhnutné hovoriť nielen o dôsledkoch, ale aj o príčinách. O istých ľudských malostiach, psychopatiách, o mocibažnosti, o neochote byť demokratický, ktoré umožňujú vzostup radikálnych síl. A zrazu vidíme veľa paralel so súčasnosťou. O to viac je dôležité hovoriť o tých príčinách,“ priblížila zámer tvorcov dramaturgička Miriam Kičiňová.

Obsadenie hlavných postáv

Goldflamov text do slovenčiny preložila Mária Fekar Jenčíková, o výpravu sa postaral Ján Kocman. V hlavných úlohách Adolfa Hitlera a Evy Braunovej uvidia diváci Stanislava Pitoňáka a Tatianu Polákovú, Stalina si zahrá Peter Cibula, Sándora Máraia František Balog, Jozefa Tisa Peter Čižmár a Goebbelsovcov Henrieta Kecerová a hosťujúci Dušan Kraus a Kevin Ivanko. Ide o prvú tohtoročnú premiéru činoherného súboru ŠD Košice, ktorú uvedie na Malej scéne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM