Lukáš Zavacký Správy

Košická firma je vysoko v slovenskom rebríčku: Má jedno z najväčších centier podnikových služieb

Nemecká spoločnosť má v Košiciach aktuálne už 3850 zamestnancov, čím predstavuje druhé najväčšie centrum podnikových zdieľaných služieb na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Košická firma je vysoko v slovenskom rebríčku: Má jedno z najväčších centier podnikových služieb
Zdroj: TASR

Ide o známu informatickú firmu s názvom T-Systems Slovakia. „Touto vecou sa dokážeme odlíšiť od mnohých iných štandardnejších lokalít, ako sú India, Rumunsko a podobne. Ďalšou výhodou regiónu je tiež záujem o tento typ práce. Vzdelávacie inštitúcie v regióne dokážu pripravovať odborne vzdelaných ľudí,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti, Barbora Ruščin.

Potreba kvalifikovaných pracovníkov však zároveň vysoko prevyšuje ponuku regionálneho trhu práce, keďže IT je jedno z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich odvetví.

„Ak chceme byť schopní dodávať našim zákazníkom služby v najvyššej kvalite, musíme mať aj adekvátne vzdelaných odborníkov. Pri našej veľkosti a ambícii ďalej rásť a rozvíjať sa potrebujeme prijať ročne medzi štyrmi a šiestimi stovkami nových ľudí. Ročný výstup z fakulty elektrotechniky a informatiky je v relevantných odboroch iba čosi okolo troch stovák, takže výzva je zrejmá,“ konštatovala hovorkyňa.

Jedným z riešení je duálne odborné vzdelávanie, ktorého pilotný projekt spustil T-Systems Slovakia v spolupráci s košickou Strednou priemyselnou školou elektrotechnickou (SPŠE) ako prvý na Slovensku ešte v roku 2013. V júni 2016 ukončilo trojročné vyššie odborné štúdium podľa nemeckého modelu prvých 22 absolventov, ktorí hneď dostali pracovné miesta v spoločnosti.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM