Webnoviny - Rôzne

Košická firma vylievala škodlivý odpad priamo do pôdy

Inšpektori zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) odhalili v uplynulých dňoch porušenie zákona na úseku vôd a odpadov.

(WEBNOVINY) – Košická firma Venas vo svojej prevádzke v Strede nad Bodrogom v okrese Trebišov vyliala do pôdy zhruba 50-tisíc litrov škodlivej látky.

Pre agentúru SITA to uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano. Tento odpad vznikol pri spracovaní sójového oleja.

„Spoločnosť porušila zákon z dielne envirorezortu tým, že odpad nezaradila na potreby vedenia evidencie podľa katalógu odpadov a neviedla o ňom potrebnú evidenciu,“ informoval hovorca s dodatkom, že firme hrozí pokuta, o jej výška rozhodnú na správnom konaní.

Z takmer 50-tisíc litrov škodlivej látky vyliali podľa jeho slov približne 15-tisíc litrov na prírodný terén za oplotením areálu prevádzky a zvyšných približne 35-tisíc litrov do jamy, ktorú vyhĺbili v areáli spoločnosti.

Podľa zákona o vodách zaobchádzali so škodlivými látkami takým spôsobom, ktorý nie je vhodný z hľadiska ochrany vôd. Firma tiež porušila príslušnú vyhlášku, podľa ktorej zaobchádzať s nebezpečnými látkami možno len v stavbách a zariadeniach, ktoré sú nepriepustné.

„Kontrolu spoločnosti vykonali inšpektori odpadového hospodárstva a ochrany vôd košického inšpektorátu, nakoľko v zmysle zákona o vodách patria fosfolipidy do skupiny škodlivých látok,“ uviedol hovorca envirorezortu Maroš Stano. Tie majú nepriaznivý vplyv na rovnováhu kyslíka vo vode a môžu prispieť k zvýšeniu obsahu zlúčenín dusíka v povrchovej vode.

Košickí inšpektori vykonali podľa neho v týchto dňoch v spolupráci s colníkmi aj štyri kontroly cezhraničnej prepravy odpadu na hraniciach s Maďarskom. „Skontrolovali 340 vozidiel, avšak porušenie zákona nezistili, nakoľko ani jedno z kontrolovaných vozidiel odpad neprepravovalo,“ uzavrel pre agentúru SITA hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM