Správy

Košická Hlavná ulica ožije masovou karičkou: Podarí sa vytvoriť nový rekord?

O tom, že východniari folklór milujú niet pochýb! Aj v tomto roku sa tak pokúsia vytvoriť rekord v tradičnom ľudovom tanci zvanom karička.

Ilustračný obrázok k článku Košická Hlavná ulica ožije masovou karičkou: Podarí sa vytvoriť nový rekord?
Zdroj: TASR

Košickú Hlavnú ulicu aj tento rok zaplnia stovky najmä mladých ľudí, ktorí sa opäť pokúsia dosiahnuť rekord v tancovaní karičky. Viactýždňový tímový nácvik tohto tanca odštartoval 25. apríla tohto roku metodickým dňom.

Zúčastňujú sa na ňom stredné školy, základné umelecké školy i jednotlivci. Vedúci nácvikov a ich študentská podpora prišli nielen z Košíc, ale aj Trebišova, Medzeva a ďalších miest a obcí východného Slovenska. Informovala o tom hlavná koordinátorka projektu Katarína Čániová.

Karička sa v masovom meradle tancuje v centre Košíc od roku 2013 a každý rok došlo k vytvoreniu ustanovujúcich slovenských rekordov. Vlani takmer tisícka mladých i starších tancujúcich vytvorila 490 bráničiek. Na piaty ročník podujatia s názvom Jubilejná karička sa podľa Čániovej chystá viac ako 85 percent účastníkov z minulého roku.

„Lepšiu vizitku, že nácviky a potom aj samotný deň D dáva najmä tínedžerom zmysel, si ani nevieme predstaviť. Priame osobné naladenie sa na pôvodné hodnoty ľudí vskutku obohacuje,“ uviedol k záujmu mladej verejnosti odborný garant podujatia Vlado Urban, umelecký vedúci Folklórneho súboru Železiar a riaditeľ festivalu Cassovia Folkfest, ktorého je podujatie súčasťou.

Nácviky a účasť na podujatí sú bezplatné. Prihláška a bližšie informácie pre záujemcov sú na webe www.karickatanec.sk a na www.facebook.com/karickatanec. Karička sa bude na Hlavnej ulici tancovať 22. júna a organizátori chcú dosiahnuť ďalší slovenský rekord v počte účastníkov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM