Michal Lendel Kultúra

Košická knižnica privíta literárnych maratóncov: Nezabudnite si spacáky a karimatky!

Koniec mája vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach patrí už tradične Literárnemu maratónu. Jeho jedenásty ročník sa uskutoční v priestoroch centrálnej požičovne na Hviezdoslavovej a okrem tradičného čítania prekvapí návštevníkov i unikátny program. Nezabudnite si pribaliť spacáky a karimatky.

Ilustračný obrázok k článku Košická knižnica privíta literárnych maratóncov: Nezabudnite si spacáky a karimatky!
Zdroj: TASR

Ako nám vysvetlila riaditeľka knižnice Klára Kernerová, výber ústrednej témy nie je náhodný. „Knižnica si totiž pripomína 90.výročie svojho založenia a čítanie z diel jubilujúcich autorov zapadá do koncepcie našich celoročných aktivít s názvom S jubilantkou jubilujú," povedala Kernerová, ktorá ďalej pokračovala, že medzi úryvkami, ktoré si účastníci zvolia pre svoje 15-minútové čítanie, by mali preto dominovať knihy takých autorov ako Ladislav Ťažký, Eduard Petiška, Anton Habovštiak, Josef Škvorecký, Johannes Mario Simmel, Bulat Okudžava ,Truman Capote, Michel Tournier a iní, ktorých rokom narodenia je rok 1924.

Internetový prenos

Čitateľský maratón alebo 24 hodinové non stop čítanie bude možné vďaka internetovému prenosu je sledovať na celom svete. V jeho úvode pozvaní hostia, viceprimátorka Košíc Renáta Lenártová, ktorá prevzala nad celým podujatím záštitu a hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková, prečítajú zaujímavé články z novín datované rokom 1924, ktoré majú navodiť atmosféru doby, v ktorej sa formovala Štátna verejná knihovňa mesta Košice.

Keďže v tom istom roku vzniklo aj Východoslovenské národné divadlo, dobovú tlač doplní riaditeľ Štátneho divadla Peter Himič, ukážkou z knihy Tibora Ferka Divadelné letopisy mesta Košice. Maratón je prioritne určený širokej čitateľskej verejnosti, preto čestné miesto medzi čítajúcimi dostanú najstarší čitatelia Verejnej knižnice Jána Bocatia, 90. roční páni, Dezider Labanc a Eugen Kočiščák, na ktorých nadviaže známa herečka a poslankyňa Ľuba Blaškovičová úryvkom z prózy Ladislava Ťažkého.

Non stop čtení v Prahe

Literárny maratón je už tradične organizovaný v spolupráci s Jazzovou sekciou v Prahe , kde čítanie začne 30. mája. „Keďže pražské Non stop čtení, nad ktorým prevzal záštitu veľvyslanec Slovenskej republiky Peter Weiss, je zamerané na slovenských spisovateľov, my venujeme aspoň hodinu od 11:00 do 12:00 českým jubilujúcim autorom Josefovi Škvoreckému, Jánovi Otčenáškovi a Eduardovi Petiškovi, ktorých predstaví Slovensko-český klub,“ uviedla riaditeľka Kernerová a dodala, že tohto roku bude čítať v Prahe aj ona a to košického autora Stanislava Rakúsa.

Približne o 12:30 sa dostane k slovu, medzi Košičanmi veľmi obľúbený „potulkár“, Milan Kolcún. Španielsky a v premiére prečíta úryvky z básnickej a esejistickej tvorby ďalšieho 90. ročného jubilanta Gyulu Kosice, ktorý je predovšetkým známy ako výtvarný umelec a jeho spisovateľská činnosť ostávala doteraz v úzadí.

Do knižnice so spacákmi a karimatkami

Súčasťou Literárneho maratónu bude v piatok 30. mája o 19:00 hudobno poetický večer Noé vypouští krkavce v átriu knižnice. Zaznejú tu verše českého básnika Ivana Diviša v podaní herca Petra Vilhana a predstaví sa aj košická skupina Choré vrany. Počas maratónu bude sprístupnená výstava starých pohľadníc Košíc a novinových článkov z roku 1924, ktorá potrvá do 30. júna 2014.

„Je veľmi pravdepodobné, že non stop čítanie môže maratóncov unaviť, najmä ak budú čítať celú noc. Aj preto prichádza Verejná knižnica Jána Bocatia s novinkou – ponukou nočného spania v knižnici. Ak sa teda chystáte zúčastniť literárneho maratónu v noci, pokojne si prineste spacáky a karimatky," vyzvala riaditeľka knižnice.

Všetci čitatelia, ktorí sa rozhodnú podporiť toto podujatie svojim 15 minútovým čítaním, neodídu ani tento rok bez odmeny. Okrem toho budú zo všetkých zúčastnených vyžrebovaní piati, ktorí získajú knižné ceny.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM