František Varga Rôzne

Košická nemocnica má nové biochemické laboratórium

V laboratóriu sa budú vyšetrovať biochemické, imunochemické a kompletné hematologické parametre. Fakultná nemocnica L. Pasteura Košice je prvou fakultnou nemocnicou, ktorá začala uplatňovať automatizované predanalytické procesy vo svojich laboratóriá

Na oddelení laboratórnej medicíny Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura Košice dnes pribudnú nové laboratóriá klinickej biochémie a klinickej hematológie. Na prvom poschodí lôžkového monobloku na Triede SNP 1 ich otvorí minister zdravotníctva Richard Raši. Súčasťou nového biochemického laboratória je nová plne automatizovaná linka na vyšetrovanie širokého spektra biochemických a imunochemických parametrov a tiež vyšetrovanie kompletnej škály hematologických parametrov a automatické vyhodnotenie diferenciálneho krvného obrazu. „Fakultná nemocnica L. Pasteura Košice je prvou fakultnou nemocnicou, ktorá začala uplatňovať automatizované predanalytické procesy vo svojich laboratóriách,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová.

Najdôležitejším krokom kompletnej prestavby laboratórneho segmentu bolo zlúčenie všetkých laboratórií do jedného oddelenia tak, aby mohli vzájomne poskytovať kompletný servis pre lôžkové a ambulantné oddelenia zdravotníckeho zariadenia. Prioritou bolo umožniť odosielať všetky vzorky na jedno miesto v nemocnici a využiť fungujúcu potrubnú poštu v lôžkovom monobloku na odosielanie vzoriek pacientov bez nároku na ďalší personál, ktorý by vzorky dopravoval do laboratória.

Vypísali verejné obstarávanie na projekt laboratória, ktorý by spolu s inováciou analytických procesov priniesol aj automatizované riešenie predanalytických procesov, akými sú triedenie vzoriek, označovanie vzoriek čiarovými kódmi, aby sa zabránilo zámene vzoriek, a ich centrifugáciu. Vhodné riešenie poskytla nemocnici firma Roche Slovensko. Systém je schopný z jednej vzorky pacienta, teda z jedinej skúmavky, spracovať až 150 rozličných požiadaviek a to aj z klinicko-chemického aj imunochemického portfólia. Na automatizáciu triedenia vzoriek pre rôzne ciele, označovanie čiarovými kódmi a centrifugáciu vzoriek slúži predanalytický systém, prepojený s obslužným programom a monitoruje pohyb každej vzorky v laboratóriu – takto poskytuje personálu prehľad o stave výsledkov v každej chvíli spracovania vzorky.

O riešenie hematologického laboratória sa postarala firma Sysmex. Fakultnej nemocnici poskytla plne automatizovanú hematologickú linku, ktorá poskytuje špičkový výkon a inovatívne parametre. Náterový automat automaticky vykoná náter periférnej krvi a jeho zafarbenie v závislostí od nameraných hodnôt. Súčasťou riešenia je aj morfologický analyzátor, ktorý automatizuje diferenciáciu krvných náterov a náterov telesných tekutín. Tento analyzátor výraznou mierou pomáha lekárom stanoviť správnu diagnózu pacienta.

„Zavedenie automatizovaných systémov v biochemickej a hematologickej časti oddelenia laboratórnej medicíny významne prispeje k lepšej starostlivosti o pacienta. Naše pododdelenia budú poskytovať služby aj pre Detskú fakultnú nemocnicu, Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb a v budúcnosti aj pre Východoslovenský onkologický ústav,“ hovorí primár oddelenia laboratórnej medicíny Štefan Raffač.

Zdroj: WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM