Alexandra Kolínská Kultúra

Košická Rušňoparáda OBRAZOM: Návštevníkov čakal aj najstarší parný rušeň v Európe!

Počas víkendu sa uskutočnil pätnásty ročník Rušňoparády, ktorý si ľudia užili aj napriek nepriazni počasia. Pre návštevníkov boli pripravené aj zaujímavosti ako najrýchlejší parný rušeň, alebo najstarší parný rušeň prevádzkovaný v Európe.

Ilustračný obrázok k článku Košická Rušňoparáda OBRAZOM: Návštevníkov čakal aj najstarší parný rušeň v Európe!
Zdroj: TASR

Medzi najzaujímavejšie atrakcie tohtoročnej Rušňoparády v Košiciach podľa organizátorov patrila parná zubačka z Tisovca, ale aj obnovený Papagáj, jeden z najrýchlejších rušňov, ktorý jazdil po regionálnych tratiach. Okrem toho sa návštevníkom podujatia počas tohto víkendu predstavili historické motorové vlaky, ale aj najrýchlejší parný mazutový rušeň z Maďarska či najstarší parný rušeň prevádzkovaný v Európe, 131-ročná lokomotíva Katka.

„Mali sme trošku aj nostalgickú rozlúčku s Malým Býčkom zo Zvolena, najstarším normálne rozchodným parným rušňom na Slovensku,“ uviedol spoluorganizátor podujatia Ľubomír Lehotský. Návštevníci sa na Rušňoparádu dopravili nostalgickými vlakmi, ktoré organizátori vypravili z rôznych kútov východného Slovenska. Niektorí prišli do depa aj peši.

„Neodradilo ich ani počasie, to znamená, že vlaky ich stále bavia, a to je fajn,“ konštatoval Lehotský. Lákadlom podľa neho bolo päť jedinečných parných rušňov, ktoré slúžia železničnej doprave dohromady už 484 rokov. Milovníci koľajových vozidiel si okrem iného mohli vyskúšať aj povolanie rušňovodiča či pozrieť si modelárske koľajiská. Predstavili sa tiež najnovšie eurovlaky, ktoré Slovensko získalo s pomocou Európskej únie.

„Sme radi, že sme na 15. ročníku Rušňoparády mohli predstaviť verejnosti na východe Slovenska to najkrajšie, najlepšie, to najstaršie i najmodernejšie zo železničnej techniky, čo vlastne po našich koľajniciach jazdí. Myslím, že sa to ľuďom páčilo, aj keď nás poriadne potrápilo počasie. Možno sa tí ľudia v depe nezdržali až tak dlho, ako by chceli, ale napriek tomu si myslím, že mohli vidieť všetko podstatné. Cestovať vlakom je naozaj zaujímavé, pekné, už či novým, alebo starým vláčikom,“ upozornil Lehotský.

Veľkú prehliadku historickej aj modernej železničnej techniky a stretnutie jej priaznivcov zorganizovala v košickom rušňovom depe Železničná spoločnosť Slovensko v spolupráci s občianskym združením Detská železnica Košice.

FOTO: Pätnásty ročník Rušňoparády v Košiciach
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM