Správy

Košická univerzita sa hrdí novými prístrojmi: Špičková technológia pomôže v boji proti rakovine!

Nové prístroje, získané z európskych peňazí, umožnia vedcom a študentom z Univerzity Pavla J. Šafárika (UPJŠ) študovať populácie kmeňových nádorových buniek. Projekt za 2,6 milióna eur priniesol do Košíc zaujímavé možnosti vývoja v oblasti onkológie a protinádorovej terapie.

Ilustračný obrázok k článku Košická univerzita sa hrdí novými prístrojmi: Špičková technológia pomôže v boji proti rakovine!
Zdroj: TASR

Pracoviská Lekárskej a Prírodovedeckej fakulty UPJŠ získali moderné prístroje, ktoré im zvýšia šance zapájať sa do medzinárodnej spolupráce. Nenávratný finančný príspevok na projekt bol 2,6 milióna eur, univerzita mala na rozpočte spoluúčasť päť percent.

Špičkové zariadenie…

Projekt Budovanie infraštruktúry v centre excelentnosti SEPO (Sieť excelentných pracovísk pre onkológiu) II začal v septembri 2010, skončiť sa má ku koncu tohto roku. „Lepšia infraštruktúra znamená tak drahé prístroje, ktoré by sa v minulosti nedali zakúpiť z našich bežných finančných zdrojov. Práca na takýchto prístrojoch znamená lepšie výsledky, lepšie dôkazy toho, čo tvrdíme, dajme tomu v nejakých hypotézach, ale zároveň znamená otvorenie dverí pre spoluprácu so zahraničím. Žiadne zahraničné pracovisko totiž s vami nebude spolupracovať, keď nemáte čo ponúknuť,“ uviedol dnes pre novinárov rektor UPJŠ Ladislav Mirossay.

Štúdium nádorových buniek

Pomocou peňazí z EÚ tak napríklad Laboratórium analytickej cytometrie PF UPJŠ získalo prietokový cytometer so sortrovacou jednotkou. Podľa koordinátora projektu a riaditeľa Ústavu biologických a ekologických vied PF UPJŠ Petra Fedoročka ide o špičkové zariadenie na slovenské pomery, ale štandardné z hľadiska európskych. „Umožní nám napríklad detailne študovať veľmi čisté populácie kmeňových nádorových buniek. Je to populácia veľmi malá, ktorá, myslíme si, je zodpovedná za mnohé problémy pri onkologických ochoreniach alebo naopak pri zlyhaní mnohých spôsobov terapie. Máme teraz možnosť túto malú populáciu vyizolovať z nádorových buniek a na nej študovať jednotlivé typy nádorovej terapie,“ uviedol.

Nová technika aj podľa šéfa Ústavu farmakológie LF UPJŠ Jána Mojžiša zlepší možnosti na zapojenie sa do medzinárodných výskumných projektov. „Zároveň študenti a doktorandi, ktorí pracujúci na špičkových prístrojoch, majú potom väčšiu šancu uplatniť sa,“ zhodnotil.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM