Lenka Fedorová Rôzne

Košická univerzita o ukrajinských študentoch: Záujem o štúdium u nás je veľký

Na Dni otvorených dverí sa ukrajinskí záujemcovia o štúdium dozvedeli o jeho možnostiach. Podľa prorektorky pre zahraničné vzťahy Silvie Ručinskej je záujem veľký.

Ilustračný obrázok k článku Košická univerzita o ukrajinských študentoch: Záujem o štúdium u nás je veľký
Zdroj: TASR

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach dnes zorganizovala Deň otvorených dverí pre študentov z Ukrajiny. Záujemcovia sa dozvedeli o možnostiach štúdia na jednotlivých fakultách.

Záujem o štúdium rastie

„Zaregistrovali sme veľký záujem zo strany študentov z Ukrajiny a takisto aj samotná univerzita má veľký záujem, pretože vieme, že tam sú kvalitní študenti. Akurát máme možno malé prekážky, čo sa týka vízovej povinnosti,“ uviedla prorektorka pre zahraničné vzťahy a mobilitu UPJŠ v Košiciach Silvia Ručinská.

Podľa Ručinskej sa nedá jednoznačne povedať, o ktorú fakultu je najväčší záujem. „Uchádzači sa zaujímajú aj o filozofickú fakultu, lekárska fakulta má tiež svoje významné postavenie,“ povedala a dodala, že v súčasnosti majú na UPJŠ 50 študentov z Ukrajiny.

Študentom musia udeliť povolenie na pobyt

„Na Slovensku chcem študovať preto, lebo sa mi tu veľmi páči. Chcel by som študovať chémiu alebo na lekárskej fakulte, pretože mám rád chémiu. Možno budem lekárom,“ povedal 17-ročný Artur Bubriak z Mukačeva, ktorý prišiel dnes do Košíc s rodičmi.

Nakoľko Ukrajina nie je súčasťou Európskej únie, študenti si musia vybaviť povolenie na prechodný pobyt na účel štúdia. „Povolenie sa im prideľuje na celé obdobie štúdia. Na tri roky pri bakalárskom stupni štúdia alebo na ďalšie dva roky pri magisterskom,“ povedal predseda dozornej rady Slovenského korpusu ukrajinských študentov Roman Dohovič a dodal, že potom môžu študenti kedykoľvek vycestovať nielen na Ukrajinu, ale aj do všetkých štátov schengenskej zóny a Európskej únie.

Študenti musia vedieť po slovensky

Budúci študenti z Ukrajiny, musia tiež ovládať slovenský jazyk. Podľa Oxany Humennej z Centra jazykovej prípravy Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach sa ho môžu naučiť i na Ukrajine a na Slovensku absolvujú skúšku. „Prípadne môžu absolvovať dvoj- alebo šesťtýždňové kurzy, prípadne jeden semester slovenského jazyka u nás,“ priblížila Humenna.

Ukrajinskí študenti môžu študovať aj v inom jazyku, avšak musia spĺňať rovnaké podmienky ako slovenskí študenti. „Niektoré fakulty, ako napríklad filozofická alebo lekárska ponúkajú štúdium aj v anglickom jazyku,“ uviedla Ručinská. V rámci Dňa otvorených dverí sa záujemcovia predpoludním dozvedeli o možnostiach štúdia na UPJŠ, popoludní si prezreli priestory jednotlivých fakúlt.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM