Lukáš Zavacký Správy

Košická univerzita sa má čím pochváliť: Študentov stále viac, počty v tisícoch!

Nový akademický rok dnes slávnostne otvorili na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Ponúka vzdelanie vo viac ako 200 študijných programoch.

Ilustračný obrázok k článku Košická univerzita sa má čím pochváliť: Študentov stále viac, počty v tisícoch!
Zdroj: TASR

Do prvého ročníka na bakalárskom, magisterskom a doktorandskom stupni nastupuje takmer 2400 prvákov. Dobrou správou je podľa Pavla Sováka, rektora UPJŠ, to, že ide o narastajúce číslo. Privítal aj zahraničných, vrátane prvých takmer 50 Ukrajincov.

Na univerzite v tomto roku študuje 7100 vysokoško­lákov.

Čítajte tiež: Začiatok nového semestra: Prehľadný ZOZNAM párty a koncertov pre košických študentov

„Medzi naše hlavné priority v oblasti vzdelávania patrí rozvoj kariérneho poradenstva, skvalitnenie e-vzdelávania či podpora excelentných študentov pri zapojení sa do menších projektov, napríklad pomocných vedeckých síl,“ povedal rektor v príhovore. Pokračovať chce aj v prijímaní opatrení na zlepšenie uplatnenia absolventov na trhu práce.

Vo vedecko-výskumnej činnosti patrí k strategickým cieľom pre najbližšie obdobie obsahové a organizačné splnenie zámerov univerzitných parkov.

Súčasťou ceremoniálu bolo odovzdanie Cien rektora UPJŠ za významný prínos učiteľov a vedeckých pracovníkov v oblasti vedy a výskumu. Oceneným sa stal Peter Kollár z Prírodovedeckej fakulty, ktorý sa venuje magnetizmu a magnetickým materiálom, a Lívia Körtvélyessy z Katedry anglistiky a ameristiky Filozofickej fakulty.

Čítajte tiež: Košická univerzita vo svetovej TOP 100: Na Slovensku je najlepšia!

V rámci UPJŠ na Prírodovedeckej fakulte dnes ráno slávnostne dali do užívania priestory časti vedeckého parku TECHNICOM. V areáli školy na Moyzesovej ulici zase slávnostne otvorili zrekonštruovanú budovu bývalej Krajskej detskej nemocnice nazvanú po starogréckom filozofovi Platónovi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM