Alexandra Kolínská Rôzne

Košická zoo sa rozšíri o jeden hektár: Pribudnú vzácne kozorožce

V košickej Zoologickej záhrade pribudne v roku 2015 chovné zariadenie veľké jeden hektar. Určené bude pre kozorožce sibírske, ktoré priblíži biotop života v ázijskom pohorí Altaj.

Ilustračný obrázok k článku Košická zoo sa rozšíri o jeden hektár: Pribudnú vzácne kozorožce
Zdroj: TASR

Ide o súčasť projektu cezhraničnej slovensko-maďarskej spolupráce s podporou eurofondov. Predpokladaná investícia pre košickú zoo predstavuje 240 000 eur.

„Výbeh rozšíri súčasné expozičné priestory zoo takmer o jeden hektár. Návštevníci sa môžu tešiť aj na geologický chodník, ktorý bude tematickou ukážkou daného územia. Pribudne k doterajším trom chodníkom v areáli – botanickému, vtáčiemu a včelárskemu,“ priblížil riaditeľ košickej zoo Erich Kočner. Nový náučný chodník pozostávajúci z ôsmich panelov bude ukážkou prepojenia geológie a zoológie.

Projekt má za cieľ aj zvýšenie komfortu pre návštevníkov. V areáli zoo pribudne šesť krytých altánkov, desať lavičiek a 15 košov na odpadky. „Pre väčšie zážitky detí z návštevy zoo tvorcovia zaradili do projektu aj dva 3D prvky fosílií a hornín tamojšieho územia. Zaberú takmer 30 štvorcových metrov a na jednom z nich, ktorý bude v tvare pavučiny, si budú môcť deti vyskúšať zdatnosť pri lození,“ uviedol Kočner.

Projekt s názvom zoo spoločne a vzájomne k ochrane prírody a prírodných hodnôt by mal byť ukončený do júna 2015. Spolufi­nancovanie zo strany košickej zoo je vo výške piatich percent. Partnerská zoo v maďarskom Miškovci preinvestuje peniaze do výbehu pre vlky a na propagačné materiály. Celkový rozpočet projektu je 438 000 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM