Lenka Fedorová Rôzne

Košická ZOO sa teší novému prírastku: Na čo sa môžeme tešiť?

V košickej ZOO privítali prvé mláďa v tomto roku. Po štrnásťdňovej inkubácii sa dočkali malej amadiny.

Ilustračný obrázok k článku Košická ZOO sa teší novému prírastku: Na čo sa môžeme tešiť?
Zdroj: Dnes24.sk

4. februára 2016 sa v košickej ZOO vyliahlo prvé mláďa v tomto roku. Ide o amadinu Gouldovej. Pohlavie mláďaťa zatiaľ nevedia určiť, nakoľko to bude známe až po pol roku života, keď sa začne preperovať do dospelého jedinca. Informovala o tom košická ZOO na svojej webovej stránke.

Amadina Gouldovej patrí pre svoje pestré sfarbenie v ľudskej opatere k často chovaným vtákom. Naopak, v prírode ide o ohrozený druh. Je ohrozená najmä požiarmi spôsobenými klimatickými zmenami. Ich počet vo voľnej prírode poznamenala aj epidémia roztočov.

Amadina Gouldovej obýva sever Austrálie, kde žije v suchých a teplých savanách. V prírode sa vyskytuje v troch farebných formách. Líšia sa sfarbením hlavy.

Najčastejšie sa v prírode vyskytujú amadiny s čiernou hlavou, menej s červenou, najvzácnejšie sú však so žltou hlavou. Svoje meno si amadina nesie od anglického cestovateľa a ornitológa Johna Goulda podľa jeho ženy Elizabeth. Bola vraj rovnako krásna a fascinujúca ako amadiny.

Košická ZOO chová amadiny od roku 2013. Prvé jedince si priviezli zo ZOO Hluboká. V súčasnosti sú umiestnené v chovateľskom zázemí, počas hlavnej sezóny ich uvidíte v odchovni mláďat.

ZDROJ: www.zookosice.sk

Môže vás zaujímať:

Čo sa u nás chystá? Prehľad zaujímavých podujatí, ktoré odporúčame Košičanom zažiť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM