František Varga Basketbal

Košické basketbalistky blízko historického úspechu

Sandro Orlando (tréner Schia): "Dokázali sme ubrániť Dupreeovú a McCoughtryovú, no body Kupčíkovej spoza trojkového oblúka nás dorazili."

V utorok sa rozbehlo ôsmimi zápasmi play-off ženskej basketbalovej Euroligy. Šestnásť najlepších klubov starého kontinentu začalo boje, na konci ktorých bude 9. až 11. apríla pre štyri z nich turnaj Final Four. Prvé duely priniesli len dve prekvapenia v podobe víťazstiev hostí. Na veľkú radosť slovenských fanúšikov si triumf 70:67 z talianskeho Schia priviezli Dobrí anjeli Košice.

Zverenkám Štefana Sviteka vyšla v utorok večer na palubovke PalaCampagnola pred dvoma tisíckami talianskych tifosi najmä druhá štvrtina, ktorú Košičanky vyhrali 30:18. Bola to jediná časť hry, v ktorej mali Dobrí anjeli navrch, no stačila na víťazstvo. Blysla sa najmä Lucia Kupčíková, ktorá v nej nastrieľala 12 bodov, polovicu z nich spoza trojkového oblúka. Talianky ju nedokázali udržať najmä v závere druhej časti, keď v posledných 138 sekundách zaznamenala 9 bodov. „Základom nášho víťazstva bolo množstvo bodov, ktoré sme nastrieľali v prvom polčase. Náš náskok sme si potom udržali až do konca,“ skonštatoval po zápase tréner Štefan Svitek. „Prvý polčas sme zahrali fantasticky. Výborne sme doskakovali a využívali sme rýchle protiútoky. Súperky na nás skúšali zónovú obranu, no dokázali sme na ňu výborne reagovať a prenikať do nej. Strelecky sa k Američankám pridali Kupčíková a Vacková. Výsledkom bol dvanásťbodový náskok po polčase, ktorý sa ukázal ako kľúčový,“ hodnotil utorkový duel generálny manažér Dobrých anjelov Daniel Jendrichovský.

Aj nespokojný tréner domáceho Schia Sandro Orlando považoval práve túto fázu zápasu za kľúčovú: „Zaplatili sme vysokú cenu za hlúpe chyby. Dovolili sme Košiciam príliš veľa ofenzívnych doskokov a stratili sme množstvo lôpt. Cez polčas som v šatni dievčatám zdôraznil, že ak neprestanú strácať lopty a nezdolajú súperky v ofenzívnych doskokoch, nebudú mať šancu na úspech. Škoda niekoľkých chýb v druhom polčase, ktoré prišli vždy v čase, keď sme sa mohli dotiahnuť na súpera, vždy nám však chýbali dva – tri kroky pod košom. Napriek tomu sme mali v samom závere loptu a mohli sme vybojovať predĺženie. Euroliga je ako futbal, za chyby sa platí. Je to skutočne škoda. Veď sme dokázali ubrániť Dupreeovú a McCoughtryovú, ale body Kupčíkovej spoza trojkového oblúka nás dorazili.“

Keďže osemfinálové série sa v Eurolige hrajú na dve víťazstvá, budú mať Košičanky už v piatok 5. februára o 18.00 h v domácej Infinity Aréne šancu využiť postupový mečbal a dosiahnuť historický úspech. V Eurolige sa tak vysoko ešte nikdy nedostali. V opačnom prípade by ešte raz v stredu 10. februára museli cestovať do Schia. „Hráme proti výbornému tímu, ktorý má za sebou skvelé euroligové výsledky. Pred sebou máme veľkú príležitosť ukončiť štvrťfinálovú sériu už v piatok na domácej palubovke. Dúfam, že sa ešte do Schia vrátime, ale až v budúcej sezóne,“ zažartoval na záver tréner Dobrých anjelov Štefan Svitek. Jeho náprotivku Sandrovi Orlandovi síce chýbal humor, ale nie odhodlanie: „Do Košíc pôjdeme s presvedčením, že môžeme odčiniť výsledok zo stredy. Skutočnosťou je to, že naše kľúčové hráčky nie sú v najlepšej forme a hráme najmä vďaka dievčatám z lavičky. Dúfame, že sa nám tento trend podarí zvrátiť a dostaneme šancu rozhodnúť o postupe v domácom prostredí. Nebude to ľahké, ale pokúsime sa uspieť.“

V rovnakej pozícii ako Košičanky budú v piatok aj basketbalistky českého vicemajstra Frisco Sika Brno. Zverenky trénera Jána Bobrovského, ktoré hrajú bez svojej dlhodobo zranenej elitnej rozohrávačky Zuzany Žirkovej, si priniesli prekvapujúci triumf 88:83 z Madridu a v piatok budú môcť na domácej palubovke rozhodnúť o postupe. Rivas Ecópolis, ktorý v prvých siedmich zápasoch základnej „košickej“ C-skupiny nepoznal chuť prehry, však v ďalších troch zápasoch proti Košiciam, Šopronu a Bourges ťahal za kratší koniec a piata prehra v rade v piatok v Brne by nečakane zastavila ich euroligovú púť. Dobrí anjeli tak boli jediným tímom z C-skupiny, ktorý sa dokázal presadiť v utorkových prvých osemfinálových zápasoch, keďže Bourges nestačilo na Salamancu (53:72) a pražské vysokoškoláčky na Valenciu (70:81). Vysoké triumfy zaznamenala v domácich dueloch trojica najvyššie nasadených klubov. Spartak Moskovská oblasť rozdrvil poľský Lotos Gdynia 98:49. Zverenky americkej trénerky Pokey Chatmanovej sa stretli s Gdyniou už tretíkrát počas sezóny a piatkový zápas v Poľsku bude už zrejme len formalitou. „Po dlhom turnaji o Ruský pohár som s naším vystúpením veľmi spokojná. Predviedli sme kvalitnú obranu a rýchly prechod do útoku,“ skonštatovala trénerka jediného nezdolaného euroligového tímu. Zahanbiť sa nedali ani basketbalistky Krakova, ktoré zdolali maďarský Pécs 80:53. Košičanky však najviac zaujímal výsledok zápasu ruského šampióna UMMC Jekaterinburg s tureckým Galatasarayom Istanbul, ktorého víťaz bude štvrťfinálovým súperom Dobrých anjelov, či Schia. Ruský veľkoklub a čerstvý držiteľ národného pohára sa pred 5500 divákmi hral so svojím súperom ako mačka s myšou a po troch štvrtinách viedol 66:33, v závere dal tréner Vetra šancu aj hráčkam z lavičky, čo využili Turkyne na skorigovanie stavu na konečných 55:79.

Druhé zápasy osemfinálovej série basketbalovej Euroligy žien sú na programe v piatok 5. februára, prípadné tretie duely prídu na rad v stredu 10. februára.

ZDROJ:WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM