František Varga Basketbal

Košické basketbalistky majú stále šancu na postup

Šanca Dobrých anjelov Košice postúpiť do osemfinále EL žien stále reálna.

Šanca Dobrých anjelov Košice postúpiť do osemfinále EL žien stále reálna. Basketbalistky slovenského šampióna Dobrí anjeli Košice zvládli dôležitý domáci zápas C-skupiny Európskej ligy a po stredajšom víťazstve 72:61 nad Rivas Ecópolis Madrid zvýšili svoje šance.

Najväčšou udalosťou stredajších zápasov 8. kola Euroligy basketbalistiek bola prvá prehra španielskeho lídra C-skupiny klubu Rivas Ecópolis na palubovke Dobrých anjelov Košice (61:72). K istým osemfinalistom pribudli basketbalistky talianskeho Taranta a českého vicemajstra Frisco Sika Brno. V súboji titanov medzi ruským a španielskym šampiónom triumfoval Jekaterinburg nad Valenciou 82:70.

Basketbalistky slovenského šampióna Dobrí anjeli Košice zvládli dôležitý domáci zápas C-skupiny Európskej ligy a po stredajšom víťazstve 72:61 nad Rivas Ecópolis Madrid zvýšili svoje šance na postup do osemfinále. Kľúčovými postavami duelu boli predovšetkým Candice Dupreeová, autorka 27 bodov a 12 doskokov, a Angel McCoughtryová (23 bodov). Dupreeová z palubovky ani nezišla, mala skvelú 75 % úspešnosť streľby z poľa a navyše hrala výborne v defenzíve, kde doskočila až jedenásť lôpt. Košičanky aj jej zásluhou napokon pripravili tretiemu tímu posledného ročníka španielskej ligy prvú prehru v súťaži. „Víťazstvo ma veľmi teší. Už pred duelom som mal dobrý pocit, vedel som, že Rivas je zdolateľný. Hrali sme dobre v obrane, smerom dopredu sme však mali dosť stratených lôpt. Bojovalo sa prakticky o každú loptu, hrali sme dobre,“ povedal po stretnutí tréner Dobrých anjelov Štefan Svitek a pokračoval: „Súperky nás v tretej štvrtine pribrzdili zónovou obranou. Napokon sa nám podarilo ich ubrániť a neodskočili nám výraznejšie. Rozhodla záverečná štvrtina, ktorá nám vyšla. Víťazstvo je veľmi dôležité, ale ešte nič nerieši,“ potvrdil Štefan Svitek. Dôležité okamihy zápasu sa odohrávali v posledných štyroch minútach. Za stavu 58:58 sa k dvojici amerických legionárok pridala Katarína Hricková a dvoma úspešnými pokusmi naklonila misky váh na košickú stranu. Následne presne trafila aj Dupreeová a o výsledku bolo prakticky rozhodnuté. „Na palubovku som vôbec nešla s tým, že práve ja by som mohla rozhodnúť. Bola som oddýchnutá, lebo som toho veľa v zápase nenahrala. V tom čase sa nám nedarilo, prišla príležitosť, vystrelila som a chytila som sa. Napokon bola moja séria dôležitá. Ukázalo sa, že naša skupina je veľmi vyrovnaná a každý v nej môže zdolať každého,“ tvrdila po zápase spokojná Hricková. „Dnes sme nehrali dobre. Neviem prečo. Košice sa dostali od začiatku do zápasu. Na rozdiel od nás mali hviezdy Dupreeovú a McCoughtryovú, ktoré zabrali, a to rozhodlo zápas,“ konštatoval po stretnutí tréner Rivasu Javier Fort. „Bol to ťažký zápas. Domáci tím sa na nás veľmi dobre pripravil. Dúfam, že táto prehra bola posledná a dobre sa pripravíme na posledné dva zápasy v skupine po Vianociach,“ dodala americká rozohrávačka Catherine Joensová, ktorá s 8 bodmi zaznamenala v stredu svoj najslabší výsledok v Eurolige.

Košičanky sú v skupine na 3. mieste, len o skóre za USK Praha. Vysokoškoláčky však v stredu prehrali v Gorzówe 72:87 a keďže Šopron zdolal Bourges 83:73, situácia v skupine sa zamotala a pred poslednými dvoma kolami nemá okrem Rivasu istý postup do osemfinále nikto. Dobrých anjelov čaká náročná úloha. Najskôr v januári cestujú do Prahy a potom do Gorzówa. Na súperových palubovkách ešte tento rok v Eurolige nevyhrali. „Ostatné výsledky nevieme ovplyvniť, môžeme sa sústrediť len na vlastné výkony. Vo zvyšných dvoch zápasoch môžeme podľa mňa aj vyhrať,“ dodal Štefan Svitek. „Máme pred sebou ešte dlhú cestu. Dnes bolo veľmi dôležité, že sme súperkám nedovolili odskočiť na viac bodov. Čakajú nás ešte dva dôležité súboje u súperiek, ktoré musíme vyhrať. Tento triumf nad Rivasom ešte nič nerieši,“ pridala sa aj Daniela Číkošová. Košičankám postup zaistí aspoň jedno víťazstvo v dvoch zostávajúcich stretnutiach. Dokonca za istých okolností, z ktorých bude kľúčová prehra o menej ako 5 bodov v Gorzówe, už nebude treba Dobrým anjelom ani jedno víťazstvo a aj tak postúpia medzi 16 najlepších celkov Euroligy.

U basketbalových fanúšikov pútal najväčšiu pozornosť duel majstrov dvoch najsilnejších európskych ligových súťaží. Ruský majster EMMC Jekaterinburg na domácej palubovke nezaváhal a zdolal španielskeho šampióna Ros Casares Valencia 82.70. Hoci Jekaterinburg nezmazal rozdiel v skóre z prvého vzájomného stretnutia vo Valencii (68:87), vzhľadom na zakopnutie Španielok v Tarante sa dostal na prvú priečku v A-skupine. Slovenská pivotka Regina Palušná sa prvýkrát v sezóne nedostala ani na zápasovú súpisku Valencie. V A-skupine je už rozhodnuté o všetkých štyroch postupujúcich. K Jekaterinburgu, Valencii a Galatasarayu Istanbul pribudol v stredu po povinnom domácom víťazstve 78:52 nad Rigou taliansky šampión Cras Basket Taranto.

V B-skupine triumfovali favoriti s istotou postupu – stále nezdolaný Krakov, Salamanca a Schio, zvyšná trojica tímov Pécs, Gospič a Lille sa pobijú v záverečných kolách o posledné postupové miesto.

Český vicemajster Frisco Sika Brno si po víťazstve nad francúzskym Tarbesom 83:68 zabezpečil ako 11. tím istotu postupu medzi 16-ku najlepších európskych tímov. Spartak Moskovská oblasť stále pokračuje v suverénnej jazde D-skupinou Euroligy. Zverenkyne americkej trénerky Pokey Chatmanovej „sfúkli“ druhý tím skupiny istanbulský Fenerbahce 103:59.

Výsledky 8. kola C-skupiny Euroligy: Dobrí anjeli Košice (SR) – Rivas Ecópolis (Šp.) 72:61 (16:19, 21:14, 10:14, 25:14) KSSSE AZS-PWSZ Gorzów (Poľ.) – ZVVZ USK Praha (ČR) 87:72 (28:24, 20:17, 19:20, 20:11) MKB Euroleasing Šopron (Maď.) – Bourges Basket (Fr.) 83:73 (23:19, 19:19, 20:20, 21:15)

Aktuálna tabuľka C-skupiny po 8. kole:

  1. Rivas 8 7 1 621:531 15 – istý víťaz skupiny a postupujúci do play-off
  2. USK Praha 8 4 4 598:591 12
  3. DA Košice 8 4 4 535:549 12
  4. Bourges 8 3 5 508:514 11
  5. Gorzów 8 3 5 562:594 11
  6. Šopron 8 3 5 559:604 11

Program 9. kola C-skupiny Euroligy: ZVVZ USK Praha (ČR) – DOBRÍ ANJELI KOŠICE (SR) 13. 1. 2010 o 18.00 Bourges Basket (Fr.) – KSSSE AZS-PWSZ Gorzów (Poľ.) 13. 1. 2010 o 20.00 C-skupina: Rivas Ecópolis (Šp.) – MKB Euroleasing Šopron (Maď.) 14. 1. 20010 o 20.00

Zdroj:WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM