Katarína Oravská Rôzne

Košické budovy v súťaži o najkrajšiu stavbu: Podporiť ich môžete svojimi hlasmi

Päť košických budov bojuje o titul Stavba roka, ktorý udeľuje odborná porota, ale aj o Cenu verejnosti a práve k tomuto druhému titulu môžete svojmu favoritovi dopomôcť aj vy. Stačí hlasovať prostredníctvom internetu.

Ilustračný obrázok k článku Košické budovy v súťaži o najkrajšiu stavbu: Podporiť ich môžete svojimi hlasmi
Zdroj: TASR

Stavba roka je prestížna súťaž realizovaných stavieb na Slovensku. Tento rok sa koná už 19. ročník. Uskutočňuje sa pod záštitou prezidenta SR. Organizátorom od roku 1995 je Združenie pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva – ABF Slovakia.

Košické stavby v prestížnom rebríčku

Sedemčlenná odborná porota s medzinárodnou účasťou posudzovala podľa technickej dokumentácie a obhliadkou 20 stavebných diel s lokalitami po celom území Slovenska. Do prestížneho rebríčka slovenských stavieb sa dostali aj budovy z nášho regiónu, čo svedčí v prvom rade o ich kvalite.

Aupark Košice

Košický Aupark pred časom rozdeľoval verejnosť druhého najväčšieho mesta Slovenska. Vyvstávali otázky, či sa takáto stavba hodí na pomedzie historického jadra mesta a modernejšej obytnej zóny. Kritici neopomenuli ekonomické hľadisko, či vôbec tunajší spotrebiteľ potrebuje ďalšie nákupné centrum. No košický Aupark je už nejaký deň tu a plní obchodnú, zábavnú a kultúrno-spoločenskú funkciu. Za týmto projektom stojí dvojica architektov Juraj Jančina a Igor Mazúch, pričom celkové investičné náklady bez DPH sa vyšplhali na 154 miliónov eur.

SEDEM – reklamná agentúra, s. r. o. (sídlo)

Tento objekt nespôsobil okolo svojej výstavby taký rozruch ako košický Aupark, no je taktiež výraznou architektonickou súčasťou priestoru, v ktorom sa nachádza. Ide o priemyselnú zónu v mestskej časti Nad jazerom, pričom táto budova dokázala spojiť vizuálne prevedenie objektu, reprezentujúceho samotnú značku sídliacej spoločnosti, s jeho funkciou. Pridanou hodnotou tohto projektu je vysoký stupeň energetickej úspornosti budovy. Celkové investičné náklady bez DPH si vyžiadali 1,4 milióna eur. Autorstvom tohto návrhu sa môže pochváliť trojica Michal Žoffčák, Martin Pačay a Pavol Wohlfahrt.

Areál Katovej bašty, Ostrov kultúry

Tento projekt rekonštrukcie pozostáva z dvoch komplexov v samom historickom jadre mesta. Ide o Areál Katovej bašty s Areálom Domu a dvora remesiel. Projekt púta pozornosť rozsahom, multifunkčnými možnosťami využitia, ale najmä dobovou atmosférou, ktorú si môžu vychutnať návštevníci. Na projektovaní sa odborne podieľala dvojica Martin Drahovský a Anton Reitzner. Samotný projekt si vyžiadal investičné náklady bez DPH 1,61 milióna eur.

Cassovar Business Center II Košice

Táto stavba je súčasťou komplexu Cassovar Business Center (CBC), ktorý je v súčasnosti najväčším obchodno-administratívnym centrom v Košiciach. Svojou architektúrou, stavebným a technologickým riešením predstavuje vysokú európsku úroveň. Objekt je umiestnený na pomedzí mestských častí Staré mesto a Nové mesto. Na jeho vzniku sa podieľali Ľubomír Závodný, Tomáš Auxt, Tomáš Bartko, pričom celkové investičné náklady bez DPH sa vyšplhali na sumu 24,15 miliónov eur.

Business Center Moldavská

Do pätice projektov z Košíc bolo zaradené ešte Business Center Moldavská, ktorého tvorcami sú Ján Lorenc, Viktor Guth a Jaroslav Juričko. Stavba si vyžiadala celkové investičné náklady bez DPH 8,5 milióna eur.

Vyhrá stavba s najvyšším ratingom

Súčasťou súťaže Stavba roka je už piatykrát aj Cena verejnosti. Dvadsať stavieb vrátane tých košických sa uchádza o vašu priazeň. Hlasovať za najkrajšiu stavbu môžete prostredníctvom webu stavbaroka.zoz­nam.sk.

Stavbe môžete prideliť v internetovom hlasovaní známku od 1 až po 5, pričom známkou 1 sa súťažiacej stavbe prideľuje najnižšia hodnota a známkou 5 najvyššia hodnota známok. Z udelených hodnôt známok sa vypočíta každej stavbe rating ako pomer celkového prideleného počtu známkových bodov a počtu hlasov. Víťazom súťaže sa stane stavba, ktorá získa najvyšší rating, teda rating s hodnotou blížiacou sa k číselnej hodnote 5. Hlasovať môžete do 24. októbra. Meno víťaza, ktorý sa bude hrdiť titulom Cena verejnosti 2013 sa dozvieme 21. novembra na slávnostnom vyhlásení výsledkov a odovzdávaní cien súťaže Stavba roka 2013.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM