Lenka Fedorová Kultúra

Košické Divadlo hudby: Nová sezóna prinesie Mášu a medveďa i Kocúra v čižmách

Obľúbené košické hudobné divadla sa teší z úspechu uplynulej sezóny. V tej novej čaká divákov hneď niekoľko premiér.

Ilustračný obrázok k článku Košické Divadlo hudby: Nová sezóna prinesie Mášu a medveďa i Kocúra v čižmách
Zdroj: internet

Košické Divadlo hudby sa teší veľkému úspechu uplynulej sezóny. Sezóna divadla, ktoré za štyri roky svojej existencie odohralo vyše tristo predstavení bola podľa slov jeho dramaturgičky a režisérky Kataríny Obyšovskej veľmi plodná a úspešná.

Okrem rozprávok aj hry pre dospelých

„Aj keď sme mali menej premiér ako v minulej sezóne, sme veľmi spokojní. Rozprávky sme odpremiérovali dve – Včielku Maju a Slamenú rozprávku, ktoré napísal Miňo Mojžiš. Slamená rozprávka je jeho vlastná a Včielka Maja vznikla podľa knihy Waldemara Bonselsa. Obe tieto hry boli režijným debutom nášho herca Michala Balucha. Okrem rozprávok sme pripravili aj dve premiéry hier pre dospelých. Obnovenú premiéru Kuba a muzikál Prachy, žúr a svetlo večné, ktorý Miňo napísal na motívy monodrámy Karola Horáka,“ prezradila dramaturgička.

„S týmto muzikálom sme boli aj na súťaži Divadelný Trebišov, kde sme získali krásne ocenenie za dramaturgiu a réžiu. Ocenení boli aj naši mladí herci, ktorých umelecká úroveň je profesionálna. Prachy, žúr a svetlo večné je kontroverzné predstavenie s obrovským posolstvom. Časť divákov vraví, že je to vynikajúce predstavenie a časť ho zavrhuje, lebo nie každý zvládne takú silnú tému, aká je tu zobrazená. Využili sme pri ňom všetky prvky alternatívneho divadla a rôzne negatívne vnemy. Negatívnu hudbu, negatívne svetlo, smrad… Je to realistická hra, v ktorej divák uvidí čo sa stane, keď bude závislým na drogách," uviedla.

Nová sezóna s debutom

Aj v novej sezóne čaká divadlo jeden debut. Ako režisér sa predstaví herec Michal Kováčik. Najprv v rozprávke Kocúr v čižmách, prvej bábkovej rozprávke Divadla hudby a po ňom ako režisér kabaretu, ktorý toto divadlo zaradí do svojho repertoáru. „Cez kabaret budeme pranierovať neduhy ktoré nás trápia – školstvo, politiku, medziľudské vzťahy… Všetko to, čo trápi mladých ľudí. Aprílový kabaret pripraví svojou témou divákov na májovú premiéru Diktátora od Charlieho Chaplina. Týmto predstavením sa budeme vysmievať všetkým extrémistickým skupinám a namierené to bude hlavne proti xenofóbii,“ tvrdí režisérka.

„Budúca sezóna bude ešte bohatšia ako tá minulá. Chystáme premiéru Cyrana z predmestia, Čechovovho Medveďa a spomínaného Diktátora. Mimoriadne sa teším na Rozprávku o semafore, ktorú budem režírovať. Bude veľmi vtipná, veselá a didaktická, deťom sa bude určite páčiť. Ako veľmi šikovný režisér detských predstavení sa ukázal Michal Baluch, preto bude režírovať rozprávku Máša a medveď“, teší sa na nasledujúcu pestrú sezónu režisérka.

Na pódiu po rokoch Magic Orchestra

„Po hudobnej stránke sme sa veľmi posunuli, pretože do obnoveného predstavenia Kuba sme piesne nahrávali so živou kapelou, takže to nadobudlo iný rozmer“, hovorí šéf hudobnej časti Divadla hudby Michal Baluch.

Ako ďalej uviedol, po 7 rokoch začal zas koncertovať Magic Orchestra, ktorý so sláčikovým kvartetom KomBoZet doplneným o hoboj, kontrabas, klávesy, gitary, basovú gitaru a bicie odohral v máji v Kulturparku koncert pri príležitosti Dňa matiek. Čo sa týka novej sezóny, majú aj muzikanti veľké plány.

Veľký come back Exactu

„Všetci sa veľmi tešíme hlavne na Cyrana. Oproti pôvodnej verzii tam bude aj saxofón, živú kapelu budeme do našich predstavení postupne zapájať stále viac a viac. So skupinou Exact vydáme cédečko z muzikálu Prachy, žúr a svetlo večné. V týchto dňoch vychádza prvý singel Prachy, prachy, po ňom bude nasledovať ďalší – Veľký brat sa díva a v septembri vyjde celý album. Súčasne s týmto albumom chystáme veľký come back Exactu a jeho poctivej rockovej muziky. Exact sa predstaví v zostave Miňo Mojžiš klávesy, Mišo Kováčik spev, Peťo Jakab gitara, bicie Marek Cicholes a basová gitara ja. Máme ešte jedno prekvapenie, príde k nám ešte jeden gitarista, ale to je zatiaľ tajné “, smeje sa Mišo a necháva fanúšikov ešte trocha v napätí.

Poslednou novinkou divadla je pripravovaný program Miňo Mojžiš a priatelia, v ktorom bude mať Miňo svoje sólové vystúpenie a pozývať si bude rôznych umelcov, ktorí budú mať možnosť prejaviť sa ako hudobníci.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM