Viktória Botošová Kultúra

Košické divadlo s netradičnou premiérou: Kultový sci-fi román Solaris netreba fanúšikom zvlášť predstavovať!

Kultový sci-fi román Solaris prináša v prvej slovenskej adaptácii Štátne divadlo (ŠD) Košice. Vieme kedy sa môžete tešiť na premiéru!

Ilustračný obrázok k článku Košické divadlo s netradičnou premiérou: Kultový sci-fi román Solaris netreba fanúšikom zvlášť predstavovať!
Zdroj: TASR

Kultový sci-fi román Solaris prináša v prvej slovenskej adaptácii Štátne divadlo (ŠD) Košice. Dielo poľského autora Stanislava Lema je v dramatizácii režiséra s holandskými koreňmi Jana-Willema van den Boscha a dramaturgičky Miriam Kičiňovej. Premiéru bude mať na Malej scéne v piatok 13. novembra.

Slávny román z roku 1967 pritom nie je bežné sci-fi. „Je to mix žánrov, pretože od detektívky prichádzame k trileru a následne k ľúbostnému príbehu a potom k filozofickej úvahe. Je to vlastne filozofická detektívka o otázke zmyslu bytia,“ priblížila Kičiňová.

Podľa režiséra van den Boscha príbeh obsahuje niekoľko základných tém, ktoré ho veľmi zaujali. Jedna z nich je otázka, ako sa vyrovnať so stratou v ľudskom živote, osobitne, ak ide o pocit, ktorý stále trvá. „Dostaneme sa do vzťahu s niekým a ten sa skončí. Ľudia sa narodia a zomrú. Ako sa vyrovnať s týmito neustálymi situáciami straty? Solaris s tým pracuje v istej metafore, niečo vytvorí a potom to zničí,“ povedal dnes pre novinárov.

Inscenácia tak bude slovenskou premiérou jedného z najdojímavejších príbehov o hľadaní večnej lásky i prekonávaní utrpenia, ktoré k nej vedie. „Je to novodobý mýtus o Adamovi a Eve, je to príbeh moderného Fausta, ktorý si nevie poradiť s nesmrteľnosťou, je to štrnásť zastavení Kelvina na ceste k vykúpeniu,“ uviedla Kičiňová o príbehu, ktorý je východiskom inscenácie. Úvahy v Solarise prinášajú odkaz na známy Shakespearov verš „sme z takej látky ako naše sny“. „A naše sny môžu mať niekedy monštruózny a desivý charakter. Čo ak je naše putovanie vesmírom a hľadanie kontaktu len odrazom nášho vnútra a my nenachádzame nič iné iba naše vlastné zrkadlá a odrazy nás samých a našich bôľov a trápení,“ hovorí dramaturgička.

V hre sa v hlavnej úlohe Kelvina predstaví Michal Soltész, v predstavení budú účinkovať aj Peter Čižmár, Dana Košická, Tatiana Poláková, Adriana Ballová, František Balog, Tomáš Diro a Andrej Palko.

Literárne dielo Solaris je známe aj z filmového spracovania, najmä v podaní ruského režiséra Andreja Tarkovského, ale aj Stevena Sodebergha s Georgeom Clooneym v hlavnej úlohe. Na javisku ho uviedli napríklad divadlá vo Varšave a Viedni. Aktuálny projekt je režisérskym návratom van den Boscha do košického divadla po takmer 15 rokoch. Na jar 2002 stál pri zrode úspešnej inscenácie hry Petra Marbera Bližšie od teba, ktorá získala divadelnú cenu Dosky ako najlepšia inscenácia sezóny 2001/2002.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM