Kultúra

Košické divadlo s unikátnou premiérou: Na stáž!

Divadlo Na Peróne prišlo so zaujímavou premiérou hry, pri ktorej sa divákom vynára množstvo otázok. Kto je zodpovedný za naše problémy a ako ich vyriešime?

Ilustračný obrázok k článku Košické divadlo s unikátnou premiérou: Na stáž!
Zdroj: TASR

Košické divadlo Na peróne otvorilo novú sezónu 2016/2017 21. septembra tohto roku premiérou autorskej inscenácie „Na stáž!“. Podobne ako ostatné inscenácie, aj táto sa venuje aktuálnym spoločenským témam. Cieľom je diváka provokovať, vyburcovať a vyvolať u neho otázky a záujem.

„Tému inscenácie napovedá už samotný názov, ktorý vychádza zo sugestívneho prepojenia pozdravu istej fašistickej politickej strany (Na stráž!), so súčasným trendom medzinárodnej výmeny, kedy množstvo mladých ľudí cestuje do zahraničia na stáž, a tým stierajú hranice medzi štátmi a národnosťami. Globálna spoločnosť vyznávajúca otvorenosť a toleranciu, verzus nástup vlny rasizmu a xenofóbie. Kde sa v tejto zmesi nálad nachádzame my, Slováci?,“ uviedli autori. Inscenácia, teda, hovorí o tom, kto je naozaj zodpovedný za naše problémy a ako ich vieme či nevieme spoločne riešiť.

V hre účinkujú zakladatelia divadla Jana Wernerová, Zuzana Psotková, Peter Kočiš a dvaja hostia – Michaela Domovcová, ktorú diváci poznajú z ostanej inscenácie Búvaj a nová tvár Jakub Muranský.

Zostava Na peróne už tradične vo svojich hrách podpichuje, pohráva sa s typicky slovenskou spoločenskou pasivitou a skúma roviny ľudskej empatie.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM