Silvia Karasová Kultúra

Košické Imaginácie vám predstavia cirkus, divadlo, aj akrobaciu

Už zajtra sa začne obľúbený každoročný festival Imaginácie, ktorý si našiel v našom meste mnohých fanúšikov. V poradí už štvrtý ročník festivalu je zaradený aj do programu EHMK 2013 a okrem Košíc tak zavíta tiež do Prešova a Levoče.

Ilustračný obrázok k článku Košické Imaginácie vám predstavia cirkus, divadlo, aj akrobaciu
Zdroj: TASR

Tohto roku sa festival Imaginácie ponesie v mystickej nálade pod názvom Stvorenie svet(l)a. Riaditeľka festivalu Ľuba Blaškovičová: „Hlavný motív je stvorenie sveta a keďže svet by neexistoval bez svetla, tak celý príbeh sa bude odohrávať práve okolo svetla.“ Návštevníkov tak čaká počas troch dní kúzelný príbeh, v ktorom budú o svetlo bojovať dobré bytosti s tými temnými, až kým Stvoriteľ sveta nedá život človekovi a nositeľmi svetla sa stanú muž a žena.

Zrekonštruovaný mestský park, ale tiež košické námestia tak ožijú 13.-15. júna vďaka stovkám slovenských aj zahraničných umelcov. Tí sa predvedú v divadelnej, ale tiež cirkusantskej a akrobatickej podobe. Na predstavení sa zúčastní napríklad aj cirkusová spoločnosť Les Philébulistes z Francúzska, nemecký povrazochodec Oliver Zimmermann, či japonský bábkar Noriuki Sawa. Samotné scénky sú náročné nielen na organizáciu, ale tiež na techniku a priestory, ako priblížila organizátorka a režisérka Imaginácii Ľuba Blaškovičová: „Využijeme jazierko, novú fontánu, ale aj multifunkčné ihrisko, mostík i ďalšie priestory.“

Predstavenia budú vzhľadom na špecifické podmienky v každom meste iné a ponúknu tak divákovi mnohoraké zážitky. V Levoči si ich budete môcť vychutnať na námestí 17. júna a v Prešove na Hlavnej ulici 19. – 20.j úna.

Tohtoročné Imaginácie sú mimo faktu, že patria ku kľúčovým projektom EHMK, venované tiež spomienke na herca a zakladateľa košického Staromestského divadla Petra Raševa, ktorý zomrel pred piatimi rokmi.

Ak sa chcete naladiť na svet fantázie, prezrite si fotografie z minuloročných Imaginácii. Nájdete ich v našej FOTOGALÉRII.

Imaginácie 2012
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM