Alexandra Kolínská Rôzne

Košické obchody v novembri 89: Pamätáte na kávu v Aide, či Tuzex bez bonov?

V období nežnej revolúcie mesto Košice nezaostávalo a rozvíjalo sa ďalej. Pre obyvateľov vznikali nové obchody, niektoré prechádzali rekonštrukciou. Po akom tovare bol v Košiciach dopyt?

Ilustračný obrázok k článku Košické obchody v novembri 89: Pamätáte na kávu v Aide, či Tuzex bez bonov?
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Košice sa každým rokom vyvýja v rôznych odvetviach ako napríklad aj v obchodovaní. Zaspomínajme si na obdobie Nežnej revolúcie, aké obchody vznikali, či sa rozvíjali a aký sortiment šiel v tomto období na dračku. Vybrali sme pre vás niekoľko spomienkových článkov z vtedajšieho mestského denníka Večer.

Prvá v Košiciach

Predajne odevov s výrobkami firmy Lee Cooper z OZKN Prešov sú už v piatich mestách vrátane Košíc. Metropola východného Slovenska však bude prvá, kde začiatkom budúceho roka otvoria nie patronátnu, ale priamo podnikovú predajňu OZKN Prešov so značkou Lee Cooper. Bude umiestnená v bývalom modelovom dome OZKN na ulici generála Petrova.

Na kávu do Aidy

Na zmrzline a šľahačkových veterníkoch si v cukrárni Aida na rohu Sverdlovovej a Šmeralovej ulice pochutnávame už dlhší čas. Oddnes nás na kávu pozývajú na prvé poschodie do nového exkluzívneho nefajčiarskeho espressa. Budovu pre spotrebné družstvo Jednota zrekonštruovali pracovníci strediska pre centrálnu mestskú zónu SPMK nákladom vyše 7 miliónov korún.

Potraviny

Obyvatelia sídliska Nad Jazerom sa asi potešili, že v najbližších novembrových dňoch dostane Ázijská reštaurácia nového konkurenta na Bajkalskej ulici, tentoraz vo forme samoobslužných potravín. Žiaľ, musíme ich zarmútiť, žiadna špecializovaná predajňa s ázijskými pochúťkami sa tu neotvorí. To iba zub času nahlodal držiaky písmen nad predajňu mäsa.

Tuzexový bez bonov

Tohtoročné vianočné nákupy si budú môcť zamestnanci Východoslovenských železiarní pravdepodobne spestriť i nákupom v špecializovanej predajni, ktorá sa bude nachádzať v areáli podniku. Prostredníctvom podniku zahraničného obchodu Impex a Prioru tu budú predávať dovozový tovar získaný vďaka devízam z nadvývozu železiarní. Sortiment má byť pestrý. Od odevov cez spotrebnú elektroniku až po kozmetiku svetových značiek. Čas predaja prispôsobia potrebám pracujúcich VSŽ.

Otvorili potraviny v Urale

V samoobslužnom centre Ural na sídlisku Nad Jazeromotvorili zrekonštruované predajne mäsa, potravín a zeleniny. Na otvorení sa zúčastnil primátor mesta Ján Trebuľa i námestníci primátora Ladislav Kliman a Vincent Novický.

Predstavitelia mesta sa poďakovali pracovníkom Pozemných stavieb za to, že napriek obrovským problémom, ktoré vyplynuli z rozsahu prác a materiálnych ťažkostí, dokázali najnutnejšie priestory odovzdať teraz, keď ich ľudia najviac potrebujú. Podiel Ing. Júliusa Mandáka, ktorý stavbu vedie, ocenili medajlou Za zásluhy o rozvoj mesta Košíc.

Rekonštrukčné práce začali v apríli tohto roku a budú pokračovať ďalej. Priestory Kovoslužby dokončia v januári. Miestnosti, kde sídli Otex, holičstvo a knižnica dorobia v priebehu prvých troch mesiacov budúceho roka. Od januára sa stavbári pustia i do druhej časti komplexu, kde je dnes reštauračné zariadenie.

Urobiť radosť svojim najbližším

Zlatá nedeľa vylákala do centra mesta tisícky Košičanov. Obchodným domom Prior a Dargov však priniesla výrazne menší obrat ako pred rokom. Mnohé zo žiadaných tovarov (mrazničky, televízory s diaľkovým ovládaním, luxusné odevy) v ponuke totiž chýbali a tak si ľudia teraz zašomrali. Zväčša len tak pre seba. Vari aj pod dojmom blížiacich sa Vianoc, sviatkov pokoja a mieru, či celkového ducha tolerantnosti.

Prečítajte si aj spomienkové články na obdobie revolúcie:

Zdroj: denník Večer (november 1989)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM