Správy Samospráva

Košické zastupiteľstvo rozhodlo: Dôjde k zmenám parkovacieho systému

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Košiciach schválilo zmeny od 1. januára 2017 vo Všeobecne záväznom nariadení (VZN) o dočasnom parkovaní.

Ilustračný obrázok k článku Košické zastupiteľstvo rozhodlo: Dôjde k zmenám parkovacieho systému
Zdroj: TASR

Súčasťou je zníženie cien a ich zvýhodnenia i úpravy platnosti rezidentských kariet. Rozsah zóny plateného parkovania, ktorý zahŕňa centrálnu mestskú zónu a desať rezidentských lokalít, však ostáva nezmenený.

Cena prvej rezidentskej parkovacej karty v rezidentskej lokalite pre občanov klesne z 35 eur na 20 eur. Pre podnikateľov sa cena zníži z 300 eur na 150 eur, ak ide o fyzickú osobu, resp. na 200 eur, ak ide o právnickú osobu.

Predĺženie platnosti pôvodných rezidentských parkovacích kariet do 31. decembra 2017 sa týka všetkých rezidentov, ktorí si ich už kúpili alebo ešte zakúpia do konca roka 2016. Rezidentská parkovacia karta umožní rezidentovi dočasné parkovanie motorového vozidla v príslušnej rezidentskej lokalite, ktorej číslo je uvedené na parkovacej karte a v rezidentských lokalitách bezprostredne susediacich so základnou rezidentskou lokalitou.

Cena rezidentskej karty pre dôchodcov v sume päť eur sa rozšíri na okruh seniorov od 62 rokov. Predtým bola táto hranica 70 rokov. Rozširuje sa možnosť získania parkovacej karty pre ďalších obyvateľov mesta. V minulosti bol okruh rezidentov viazaný výlučne na osoby, ktoré majú v rezidentskej lokalite trvalý pobyt. Po novom vystupuje v pozícii žiadateľa vlastník bytu, ktorý môže vybaviť parkovacie karty pre určenú oprávnenú osobu, napríklad nájomcu.

Podľa vedenia mesta prijatými zmenami sa vyhovelo protestu krajskej prokuratúry, ktorá napadla niektoré pôvodné ustanovenia VZN s tým, že sú diskriminačné. Vzhľadom na prijatú zmenu VZN sa už nehlasovalo o návrhu opozičného poslanca Ota Žarnaya na zrušenie desiatich rezidentských lokalít, o ktoré sa spoplatnené parkovanie v meste rozšírilo k 1. júlu tohto roku.

Správu parkovania v meste má podľa zmluvy s mestom súkromná spoločnosť EEI. Rozšírenie spoplatneného parkovania za daných podmienok, ako aj problémy so zavádzaním tohto systému vyvolali viacero protestov aktivistov i petíciu za zmenu v koncepcii parkovania.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM