Lenka Fedorová Správy

Košickí folklóristi po vystúpení v Číne: Klaňačka, ale aplaus nikde!

Tanečníci z Folklórneho súboru Železiar sa vybrali cez pol sveta, aby sa zúčastnili medzinárodného festivalu. Po skvelom vystúpení sa však potlesku nedočkali. Čo sa stalo?

Ilustračný obrázok k článku Košickí folklóristi po vystúpení v Číne:  Klaňačka, ale aplaus nikde!
Zdroj: FS Železiar

Folklórny súbor Železiar sa medzi 9. až 14. septembrom tohto roka zúčastnil medzinárodného festivalu Shanghai Tourism festival. Ako však informovala projektová manažérka Martina Doričová, zo zájazdu si odniesli novú skúsenosť, diváci im totiž vôbec netlieskali.

Železiar patrí k slovenskej špičke

Folklórny súbor Železiar so svojou viac ako 50 ročnú históriu patrí medzi najznámejšie a najuznávanejšie súbory na Slovensku. Vyhráva súťaže choreografií, programových blokov, je viacnásobným nositeľom cien za najlepšiu interpretáciu tancov a obsadzuje popredné miesta na zahraničných súťažiach. Členovia súboru opakovane získavajú tituly laureátov na celoštátnych súťažiach.

Patrí mu aj slovenský rekord v tancovaní na javisku. V decembri 2011 uviedol „Najdlhší folklórny program“, interpretovaný jedným súborom. Tento program trval viac ako 7 hodín!

Členovia súboru na festivale v Číne. / Zdroj: FS Železiar

V žiari zábleskov

Potlesk je považovaný za prejav uznania, pochvaly, radosti či obdivu. Toho sa však po svojom vystúpení nedočkali členovia Folklórneho súboru Železiar, ktorí kvôli svojmu vystúpeniu cestovali cez pol sveta. Súbor sa tam zúčastnil festivalu, na ktorom sa pred domácim publikom zviditeľnil vo viacerých programoch.

„Fenomén techniky potlačil okamžitú emóciu z vystúpenia. Číňan totiž za žiadnu cenu nepustí z ruky svoj fotoaparát, kameru, mobil či tablet. Železiar sa tak namiesto potlesku ocitol v bleskoch nahrávacích zariadení,“ priblížila situáciu Doričová.

Organizačný vedúci súboru Marián Greg nám však prezradil, že folklóristov reakcia čínskeho publika veľmi neprekvapila. Každý reaguje inak a počas svojich vystúpení po svete sa už stretli s rôznymi reakciami. Číňania sú príznační svojou mentalitou a tak svoje nadšenie prejavili po svojom, neustálym fotografovaním a nahrávaním. Podľa Grega sa dá povedať, že ide o akýsi novodobý fenomén.

Sprievod ulicami sledovalo viac ako 400 000 divákov

Doričová napriek nečakanej reakcii divákov uviedla, že festival v Číne prekvapil svojou veľkoleposťou. 36. ročníka sa zúčastnilo 34 účinkujúcich z 21 krajín sveta. Otvárací ceremoniál bol odvysielaný v priamom prenose v miestnej televízii a sprievod ulicami Shanghaia si pozrelo vyše 400 000 divákov!

Ako na záver uviedla, na báze Železiaru sa zorganizovalo 12 ročníkov medzinárodného festivalu – Cassovia folkfest, 20 ročníkov festivalu košických folklórnych súborov – Košické folklórne dni a 15 ročníkov Stavania májov. Železiar bol platformou pre zriadenie Domu ľudového tanca, ktorý pôsobí v Košiciach už 12 rokov a kde súbor doteraz sídli.

Foto: FS Železiar

Železiari zostali na festivale v Číne zaskočení
4
Galéria
Zdroj: FS Železiar
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM