Richard Rovinsky Rôzne

Košickí lekári špeciálnym implantátom vracajú pacientom stratený sluch

Vrátiť sluch nepočujúcim, ktorí majú zachovaný sluchový nerv, umožňuje špeciálny, takzvaný kochleárny (do slimáka) ušný implantát, ktorý po Bratislave začali po trojročnej príprave aplikovať aj na Klinike otolaryngológie a chirurgie hlavy košickej Fa

K dnešnému dňu, ako informoval prednosta kliniky Juraj Kovaľ, už urobili tri takéto zákroky, ktoré pre pacientov z regiónu predstavujú významný míľnik v liečbe a rehabilitácii zle vyvinutého alebo ťažko poškodeného vnútorného ucha.
Operácie boli bez komplikácií a pacientky po intenzívnej rehabilitácii už začínajú rozpoznávať zvuky a lepšie komunikovať s okolím.
„Implantát mi úplne zmenil život,“ uviedla dnes na tlačovej konferencii 17-ročná gymnazistka Alexandra, ktorá teraz intenzívne rehabilituje a tento mesiac sa už mohla vrátiť aj do školy. Strata sluchu v ľavom uchu vlani v lete po prekonanej chorobe ju obmedzovala vo všetkom a dokonca prestala chodiť do školy a mala individuálny študijný plán. „S komunikáciou mám ešte trochu problémy, ale verím, že časom sa to upraví a že to bude minimálne také, ako predtým,“ dodala gymnazistka.
Ako vysvetlil Kovaľ, podstatou kochleárnej implantácie je zmena zvukovej energie na elektrickú, jej primerané spracovanie, zavedenie do vnútorného ucha k sluchovému nervu a odtiaľ do sluchových centier. Vnútorná časť špeciálneho implantátu, ktorý sa aplikuje mikrochirurgickou operáciou, sa zavedie do slimáka a vonkajšia časť – mikrofón, zosilňovač a procesor sú lokalizované vo vlasovej časti hlavy za ušnicou.
„Výsledný efekt je, že pacient začne počuť, aj keď predtým nepočul,“ povedal prednosta kliniky. Implantácia, ako ďalej informoval, je finančné náročná – stojí približne 33.193 eur (jeden milión Sk) a povoľuje ju zdravotná poisťovňa. Preto je podľa jeho slov náročný výber vhodných pacientov. Veľkým prínosom, ako zdôraznil Kovaľ, je predovšetkým u detí a mladých ľudí, ktorým implantát na celé desaťročia zlepší kvalitu života. „Nesmierne je navrátenie sluchu dôležité pre malé deti, pretože pokiaľ sa nestimuluje sluchové centrum v prvých rokoch života, u človeka sa nevyvinie reč,“ dodal.
V decembri budú operovať na košickej klinike ďalšieho pacienta a na súhlas zdravotnej poisťovne ich čaká ďalších päť.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM