Lukáš Zavacký Samospráva

Košickí poslanci majú na stole kuriózny návrh od Schustera: Pozrite, kto možno bude náš nový čestný občan!

Bývalý slovenský prezident, Rudolf Schuster, predložil mestu návrh na udelenie občianstva pre známu osobnosť. Neuveríte, o koho ide...

Ilustračný obrázok k článku Košickí poslanci majú na stole kuriózny návrh od Schustera: Pozrite, kto možno bude náš nový čestný občan!
Zdroj: TASR

Na budúcotýždňovom rokovaní Mestského zastupiteľstva sa pravdepodobne bude riešiť aj kuriózny návrh. Rozhodovať sa bude o udelení čestného občianstva mesta pre bývalého sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova.

M. Gorbačov, ktorý tento mesiac oslávil 85. narodeniny, bol v rokoch 1985–1991 najvyšším predstaviteľom Sovietskeho zväzu. Zaslúžil sa o zmiernenie napätia vo svete, skončenie studenej vojny a v konečnom dôsledku aj o rozpad sovietskeho bloku. V roku 1990 mu udelili Nobelovu cenu za mier.

„Mal 13 rokov, keď bol jeho otec Sergej Andrejevič Gorbačov počas druhej svetovej vojny v roku 1944 ranený v bojoch pri Košiciach. S oslobodeneckými vojskami chcel do Európy vrátiť mier. S myšlienkou slobody, mieru a demokracie neskôr Michail Gorbačov presadzoval dôležité reformné zmeny,“ uvádza sa v materiáli pre mestských poslancov.

Košice za svoje dlhoročné mierové aktivity získali v roku 1985 titul Mesto mieru (od Svetovej rady mieru) a v roku 1988 titul Posol mieru (od Organizácie spojených národov), mieru je venovaný aj tradičný košický medzinárodný maratón.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM