Michal Lendel Rôzne

Košickí poslanci odhalili zaujímavosti zo svojho súkromia: Takto prežijeme Veľkú noc!

Oslovili sme niektorých poslancov a poslankyne košického mestského zastupiteľstva s otázkami týkajúcimi sa Veľkej noci. Mnohých z nich poznáme len z rokovacej miestnosti a veľa sa o ich súkromí nedozvieme. Možno je načase to zmeniť. :)

Ilustračný obrázok k článku Košickí poslanci odhalili zaujímavosti zo svojho súkromia: Takto prežijeme Veľkú noc!
Zdroj: TASR

Veľká noc, najväčší kresťanský sviatok, je už skoro tu. Ako ju trávia niektorí košický poslanci? Dávajú prednosť cestovaniu mimo mesta alebo uprednostňujete prostredie vlastného domova?

Stanislav Kočiš:

Veľkonočné sviatky zásadne prežívam v kruhu rodiny. Sú to nepochybne jedny z najkrajších sviatkov. A ich prípravu a atmosféru si užívame v kruhu rodiny v domácom prostredí.

Iveta Kijevska:

Veľkonočné sviatky prežívame v kruhu rodiny s manželom, deťmi a mojou mamkou so všetkými tradičnými jedlami a zvykmi. Pečiem každým rokom dva fantastické koláče, deti vravia, že sa stále tešia na obľúbený zemiakový šalát a syrovú roládu. Veľkonočné sviatky sa u nás nesú v tradičnej výzdobe stola, bytu a všade ,kde je to len trochu možné je veľkonočná pokojná atmosféra.

Počas tohto obdobia sa snažíme byť celá rodina spolu aj napriek tomu, že naša dcéra a taktiež syn s manželkou žijú v zahraničí. Snažíme si to tak zabezpečiť, aby sme sa aspoň v niektorej krajine stretli. Ale určíte je to pre nás najlepšie byť spolu doma na Slovensku.

Marián Siksa:

Veľkonočné sviatky prežívam ako kresťan (rimokatolík) tak, že je to hlavne duchovný rozmer. Samozrejme, že doma s rodinou pripravujem všetko podľa tradícií, nesmie chýbať šunka, vajíčka, klobása, cvikla, syrek a podobne. Manželke rád pomôžem pri týchto prácach. Nakúpim tiež aj sladkosti pre mojich dvoch malých synovcov, keď prídu na oblievačku k manželke, ktorá je zároveň ich krstnou mamou. Ja mám dvoch dospelých synov, takže k nám oblievači nechodia.

Zvyčajne sme doma v kruhu rodiny. V minulosti sme trávili sviatky raz u svokrovcov a raz u mojich rodičov. Neodmietol by som počas týchto sviatkov pobyt mimo Košíc, napríklad v Tatrách, alebo iných strediskách na relax, ale z finančného hľadiska si to nemôžem dovoliť.

Katarína Čižmáriková:

Veľkonočné sviatky som v detstve mala rada najmä kvôli tomu, že nebolo treba vstávať (hoci otecko ma vo veľkonočný pondelok vždy skoro ráno prebral pohárom studenej vody, aby som vraj nezvädla), neskôr preto, že som v nedeľu poobede nemusela bežať s článkom do redakcie (najmä Večerníka), kde som robila 13 rokov, lebo noviny vo Veľkonočný pondelok nevychádzali.

Ale jedno som dlhéééé roky musela – veľa variť, lebo traja chlapi v chalupe toho zjedli naozaj dosť. Popri klasike – klobása, šunka, vajcia, syr a cvikla s chrenom – nesmeli chýbať piškótové guľky s rumom a medovníkové rezy. Dnes navarím a napečiem, len koľko sa mi chce a keď necestujem preč.

Kým boli deti malé, bolo komplikované cestovať mimo Košíc, no v posledných rokoch uprednostňujem návštevu maminky vo vzdialenom Komárne. Niekoľkokrát som si zakúpila veľkonočný kúpeľný pobyt – a to bolo to pravé orechové!

Otto Brixi:

Veľkonočné sviatky zvyknem tráviť tradičným až konzervatívnym spôsobom v kruhu rodiny, priateľov a ľudí ktorých mám rád. Veľkonočné sviatky sú pre mňa v prvom rade sviatkami kresťanskými ale v ,,lightovej" forme sa nebránim tradičným oblievačkovým a šibačkovým slovenským aktivitám spájajúcimi sa s veľkonočným pondelkom.

V zásade sa snažím tráviť veľkonočne sviatky v Košiciach, ktoré vo mne evokujú veľmi príjemné spomienky na časy detských veľkonočných šibalstiev, ktoré sa snažím si pripomenúť s tými, s ktorými sa u mňa tieto sviatky spájajú.

Mária Gamcová:

Veľkonočné sviatky trávim so svojou najbližšou rodinou v duchu kresťanských tradícií. Veľká noc pre mňa znamená možnosť zastaviť pracovný zhon a pri spoločnom stole prežiť vzácne chvíle so všetkými deťmi (najstaršia dcéra študuje v Čechách),manželom a starými rodičmi. Tento čas sa môže a nemusí opakovať, o to viac si ho ceníme.

Počas sviatkov zvyčajne ostávame s rodinou v Košiciach; ako organistka Farnosti sv. Gorazda mám niekoľko bohoslužieb ku skrášleniu, ktorých sa pokúsim prispieť aspoň malou mierou.

Marek Kažimír:

Veľkonočné sviatky trávim zásadne doma v kruhu svojej rodiny v duchu kresťanských tradícii. Voľné dni venujem predovšetkým svojím deťom a rodine.

Patrícia Čekanová:

Veľkonočné sviatky prežívame doma s rodinou a v tradičnom duchu. Rešpektujeme ich ako najvýznamnejší cirkevný sviatok v roku. Príprava spočíva vo veľkonočnej výzdobe stola, napečení koláčov, uvarení veľkonočných jedál (šunka, syrek, hrudka, cvikla, chren, šalát).

Vo Veľkonočnú nedeľu zvyčajne navštevujeme rodinných príbuzných a vo Veľkonočný pondelok sa ženské osadenstvo u nás doma niekoľkokrát do dňa prezlieka. Máme dvoch synov, ktorí pravidelne dodržiavajú pondelkový veľkonočný rituál.

Marián Melichárek:

Veľkonočné sviatky prežívam v duchu tradícií, ktoré sa k tomuto sviatku viažu počínajúc výzdobou domu, chystaním veľkonočných špecialít a vyvrcholením je Veľkonočný pondelok, keď navštívim priateľov, čo je samozrejme spojené s tradíciou oblievania, šibania a konzumovania prichystaných dobrôt.

Počas Veľkonočných sviatkov sme zásadne doma v kruhu najbližších a vychutnávam si atmosféru tohto sviatku.

Miloš Ihnát:

Veľkonočné sviatky strávime u svokrovcov v Humennom. Je to každoročné stretnutie s blízkymi a zároveň naplnenie duchovných myšlienok. Celkové zamyslenie sa nad životom v nadväznosti na duchovno spojené s posolstvom a životom samotného Ježiša Krista.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM