Richard Rovinsky Kultúra

Košickí učitelia sa vzdelávali...

Vyše tisíc sto košických pedagógov sa počas polročných prázdnin (1.2.) vzdelávalo na Celomestskom metodickom dni, ktorý pre nich zorganizoval Metodický úsek strediska služieb škole v spolupráci s Oddelením školstva magistrátu mesta Košice (MMK).

Celomestský metodický deň prebiehal na 41 stanovištiach v meste Košice, z toho 9 stanovíšť bolo určených pre základné umelecké školy a 32 pre základné školy. Celomestský metodický deň lektorovalo spolu 55 lektorov.

Učitelia I. stupňa základných škôl nadobúdali nové poznatky z tvorivého písania, prípravy učebných plánov a osnov, z praktických ukážok didaktických hier na hodinách slovenského jazyka. Záujemcom o hudobnú výchovu bol predstavený vysoko ocenený projekt Ministerstva školstva SR „Hypermédium a možnosti jeho využitia v hudobnej výchove“.
Veľký záujem prejavili učitelia dejepisu a vlastivedy o Regionálne dejiny mesta Košice, ktoré zastrešil známy sprievodca potulkami mesta PhDr. Milan Kolcun. Prírodovedecká fakulta UPJŠ na svojej pôde pripravila odborné semináre pre učiteľov matematiky, fyziky a chémie. V priestoroch Botanickej záhrady bol učiteľom biológie predstavený projekt Botanikiáda a odborná prednáška na tému inváznych organizmov. Učitelia geografie vycestovali do Spaľovne odpadov v Kokšov – Bakši, kde im cez teoretické, ale i praktické ukážky sprostredkovali poznatky z ochrany prírody a životného prostredia, separácie a likvidácie odpadov. Učitelia cudzích jazykov sa oboznámili s najnovšími trendmi vo výučbe jazykov. Ponuku pre učiteľov telesnej výchovy tvorili poznatky z prvej pomoci a školskej športovej ligy. Výtvarníci navštívili Školu úžitkového výtvarníctva v Košiciach s tvorivými dielňami. Nezabudlo sa ani na učiteľov informatiky, ktorí získali poznatky z oblasti grafických programov- Baltíka a cabrigeometrie.

Pre 180 učiteľov základných umeleckých škôl bolo pripravených 9 stanovíšť, kde si mohli vybrať tému pedagógovia všetkých odborov umeleckého školstva. Prevažnú časť lektorov tvorili pedagógovia košického Konzervatória, z ktorého radov vyšla väčšia časť učiteľov košických základných umeleckých škôl.

„Vysokou účasťou na celomestskom metodickom dni učitelia potvrdili, že majú záujem zvyšovať kvalitu vzdelávania a výchovy o nové, inovatívne metódy a formy výučby,“- zhodnotila metodický deň Mgr. Helena Jeníková, vedúca Oddelenia školstva MMK.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM