Michal Lendel Rôzne

Košickú dominantu uvidíme s netradičným lookom: Morový stĺp zmení farbu!

Jedna z dominánt Hlavnej ulice bude na jednu noc neprehliadnuteľná, keď zmení farbu na nespoznanie. Mesto sa týmto spôsobom rozhodlo podporiť dobrú vec, čím sa zaradí medzi iné metropoly sveta.

Ilustračný obrázok k článku Košickú dominantu uvidíme s netradičným lookom: Morový stĺp zmení farbu!
Zdroj: TASR

Košice sa pri príležitosti svetového dňa povedomia o autizme zapoja do medzinárodnej kampane Light It Up Blue! (Vysvieťte to na modro!). Iniciatívu podporí mesto podľa slov jeho hovorkyne Martiny Urik Viktorínovej vysvietením súsošia morového stĺpu, modrou farbou v noci z 1. na 2. apríla.

Nasvietenie významných dominánt

„Košice sa týmto symbolickým gestom pripájajú k ďalším slovenským mestám i svetovým metropolám, ktoré v tento deň spoločne vyjadria solidárnosť a záujem o budovanie povedomia o autizme,“ povedala hovorkyňa.

Túto kampaň na Slovensku iniciuje Nadácia LINAJE inšpirovaná americkou organizáciou Autism Speaks, ktorá je celosvetovo najväčšou inštitúciou zaoberajúcou sa budovaním povedomia o autizme. Už niekoľko rokov šíri osvetu v rôznych krajinách sveta prostredníctvom modrého nasvietenia významných dominánt a pamätihodností s cieľom upriamiť pozornosť verejnosti na problematiku tohto najvýraznejšie expandujúceho vývinového ochorenia, ktoré v súčasnosti ovplyvňuje až 67 miliónov ľudí na celom svete.

V roku 2007 bol 2. apríl vyhlásený Organizáciou spojených národov za Svetový deň povedomia o autizme. Už sedem rokov sa k myšlienke informovať o ochorení pripájajú ľudia z rôznych krajín sveta. „Som rád, že sa Košice zapoja do tejto iniciatívy a modrým svetlom dáme najavo, že nám problematika autizmu nie je ľahostajná,“ vyjadril podporu myšlienke primátor mesta Richard Raši.

Výstava na košickej škole

Svetový deň informovanosti o autizme si pripomenú aj pedagógovia a žiaci Spojenej školy na Vojenskej ulici v Košiciach v rámci organizačnej zložky Základnej školy pre žiakov s autizmom. Pri tejto príležitosti organizujú výstavu „Svet autizmu,“ v rámci ktorej predstavia cestu dieťaťa s autizmom od rannej intervencie až po ukončenie prípravy na povolanie. Výstavu obohatí fotodokumentácia zo života školy a vernisáž výtvarných prác jej žiakov.

Slávnostné otvorenie výstavy sa uskutoční 3. 4. o 10:00 hodine vo vestibule Magistrátu mesta Košice. „Sprievodnými aktivitami bude 14. 4. v čase od 8:00 do 12:00 hodiny Deň otvorených dverí ZŠ pre žiakov s autizmom na Charkovskej ulici v Košiciach a seminár „Rozvoj hry u detí s autizmom,“ ktorý sa uskutoční 24. 4. v priestoroch Spojenej školy na Vojenskej ulici v čase od 09.00 hod. do 12.00 hodiny,“ doplnila Viktorínová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM