Rôzne Správy

Košickú Hlavnú ulicu zaplní masová karička: Čítajte prvé INFO

Na Hlavnej ulici sa bude opäť hromadne tancovať karička. Organizátori sa tentokrát inšpirovali regiónom Spiš.

Ilustračný obrázok k článku Košickú Hlavnú ulicu zaplní masová karička: Čítajte prvé INFO
Zdroj: TASR

Na Košickej hlavnej ulici sa aj tento rok bude hromadne tancovať ľudový kruhový tanec karička. Organizátori v týchto dňoch začali s prípravou tancujúcich. Podujatie Karička slnovratu 2018 sa uskutoční presne v deň letného slnovratu 21. júna.

Inšpirácia zo Spiša

Do základných a stredných škôl, základných umeleckých škôl, folklórnym kolektívom aj početným jednotlivcom organizátori distribuujú nové výukové videá, ktoré pripravil odborný garant podujatia Folklórny súbor (FS) Železiar. Jeho vedúci, choreograf Vladimír Urban sa tentoraz inšpiroval Spišom. Podľa organizátorov, tak neplánovane vznikol unikátny koncept, ktorý nemá na Slovensku ani v Európe obdobu.

„Kruhový tanec karička je fenoménom východného Slovenska. Na košickej Hlavnej sme mali už karičku zo Zemplína, Abova a Šariša. Tento šiesty ročník bude zo Spiša. Ďalší rok chceme sa inšpirovať Gemerom. Takto budú historické regióny východného Slovenska kompletne podchytené,“ uviedol Urban.

Magický dátum

Netradičné podľa organizátorov je tiež to, že veľká tancovačka na Hlavnej ulici bude mať podobu nielen kruhov, ale aj štvorcov, vlnoviek či slnečných lúčov.

„Symbolicky sa tak spojí s magickým dátumom roka – letným slnovratom. Podujatie preto dostalo oficiálny názov Karička slnovratu 2018. Otvorí 37. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Cassovia Folkfest. Na predošlých ročníkov tancovali aj finalisti televíznej súťaže Zem spieva – napríklad Folklórne súbory Borievka a Škvarkare z Košíc,“ povedala riaditeľka organizačnej agentúry Katarína Čániová s tým, že ich chcú pozvať aj tento rok.

Karička pod názvom Tancujúce mesto 2013 odštartovala v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Pokračovala aj v rokoch 2014 Obrovskou karičkou, 2015 Karičkou-tancom priateľov, v roku 2016 Veselou Karičkou a v 2017 Jubilejnou karičkou.

Za päť rokov dovedna vyše 4000 ľudí tancovalo karičku na Hlavnej ulici a spoločne vytvorili päť nových ustanovujúcich slovenských rekordov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM