Alexandra Kolínská Správy

Košický exprimátor Knapík čelí obvineniu: Príčinou majú byť státisícové machinácie!

Exprimátor Košíc František Knapík sa pravdepodobne už čoskoro postaví pred sudcov Špecializovaného trestného súdu. Dôvodom je státisícová kauza machinácií pri verejnom obstarávaní z čias, keď šéfoval metropole východu.

Ilustračný obrázok k článku Košický exprimátor Knapík čelí obvineniu: Príčinou majú byť státisícové machinácie!
Zdroj: TASR

Obžaloba na bývalého primátora už je podaná. Uvádza to dnes portál Aktuálne.sk, pre ktorý to potvrdila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Ako pripomína portál, kauza siaha do roku 2009, keď Košice hľadali externého poradcu na nákup autobusov z eurofondov. Hlavným kritériom súťaže mala byť cena. Podľa polície ju však vyhrala firma, ktorá so sumou viac ako 67 000 eur ani nedala najlepšiu ponuku. Okrem toho sa do zmluvy s poradcom dostal dodatok, ktorý výrazne navýšil jeho odmenu. A to z desaťtisícov na státisíce eur. Mesto sa v novom bode zaviazalo bratislavskej spoločnosti zaplatiť štyri percentá zo schváleného nenávratného finančného príspevku z eurofondov.

V takejto podobe mal Knapík podľa záverov vyšetrovania zmluvu aj napriek upozorneniu na nedostatok prostriedkov podpísať. Peniaze reálne odišli na účet firmy v roku 2010. Košiciam tak mala vzniknúť škoda vyše 433.000 eur.

Spolu s exprimátorom je obžalovaný aj bývalý šéf oddelenia strategického rozvoja magistrátu. Hrozí im až 12-ročné väzenie. Obaja vinu odmietajú. Komunálny politik bol členom KDH, momentálne má členstvo na vlastnú žiadosť prerušené, dodáva dnes Aktuálne.sk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM