Webnoviny - Rôzne

Košický kraj aj rok po povodniach opravuje zničené cesty

Rok po ničivých povodniach sú najvážnejšie poškodené úseky ciest v Košickom kraji opravené.

Foto: SITA/ Miro Dibák (WEBNOVINY) – Na cestách II. a III. triedy, ktoré patria Košickému samosprávnemu kraju, evidovala Správa ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) až 58 poškodených úsekov a 20 poškodených mostov, ktoré spôsobili povodne.

Škody dosiahli 19 560 000 eur. Najviac problémov bolo v okrese Spišská Nová Ves a Gelnica, kde bolo 30 poškodených cestných úsekov a 14 mostných objektov. Všetky sa aspoň čiastočne podarilo sprejazdniť do konca roka 2010.

Ako informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková, v tomto roku budú práce na odstraňovaní škôd na cestách a mostoch spôsobených povodňami pokračovať. Košický samosprávny kraj na tento účel využije dotáciu 6 miliónov eur z Úradu vlády SR, ktorá je účelovo viazaná na riešenie povodňových škôd.

„V apríli boli ukončené rozsiahle stavebné práce na najväčších zosuvoch medzi Krompachmi a Richnavou na ceste II. triedy medzi Prakovcami a Helcmanovcami a úsek cesty za obcou Nižná Hutka. Do užívania bol odovzdaný aj nový most cez Levočský potok pri priemyselnom závode Embraco,“ informovala hovorkyňa kraja Zuzana Bobríková.

Menšie opravy škôd po povodniach pokračovali na ďalších stavbách. V zozname týchto opráv bol priepust a dláždená priekopa v obciach Harichovce a Prakovce, zosuv krajnice a vozovky v úseku Družstevná pri Hornáde – Budimír, rekonštrukcia mosta v Bohdanovciach – sanácia mostovky a kužeľa mosta, podjazd pod železničnou traťou v Družstevnej pri Hornáde – čerpacia nádrž proti zaplavovaniu cesty pod mostom, zosuv cesty za mestom Rožňava Nadabula – opätovné vybudovanie násypu pod cestou a dláždená priekopa, oporný múr a zvodidlá v obci Honce, odvodnenie, priepust a dláždená priekopa za obcou Honce, oprava poškodenej rímsy a zábradlia na moste cez rieku Hnilec v obci Mníšek nad Hnilcom, vybudovanie troch priepustov v obci Švedlár.

Ako informovala Bobríková, správa ciest pripravuje aj ďalšie stavby, ktoré patria do zoznamu odstraňovanie škôd na majetku po povodniach. Je medzi nimi rekonštrukcia mosta v obci Teplička, riešenie havarijného stavu na vstupe do Gelnice, zosuv na ceste v intraviláne mesta Gelnica oproti hati, zosuv v obci Rudňany, priepust v obci Trsťany, zosuv oporného múra v obci Hnilčík, zosuv oporného múra v Krompachoch, zosuvy svahu pred priehradou Ružín, zosuv cesty za obcou Ždaňa smer Trstené.Premiérka Iveta Radičová (druhá zľava) a primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný (tretí zľava) v júni slávnostne otvorili nový cestný most na hlavnom ťahu Spišská Nová Ves – Košice, ktorý zničili minuloročné povodne. Na obnovu mosta prispela I. Radičová zo svojej rezervy sumou 900-tisíc eur. Premiérka tiež navštívila tamojší závod Embraco Slovakia, kde spoločnosť investovala do vybudovania novej linky na výrobu kompresorov 13,5 milióna eur, čím by do konca tohto roka malo vzniknúť priamo 300 pracovných miest a ďalšie u subdodávateľov­.Foto: SITA/Miroslav Dibák

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM