Jakub Forgács Samospráva

Župa hlási zmeny v organizácii školstva: Ubudne učiteľov, žiakov a aj tried

Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) dnes schválilo Všeobecné záväzné nariadenie (VZN) o maximálnom počte otvorených prvých tried na stredných školách v pôsobnosti kraja. V kraji by totoiž malo ubudnúť približne 1 000 žiakov, čo si vyžiadalo aj redukciu počtu pedagogických pracovníkov.

Ilustračný obrázok k článku Župa hlási zmeny v organizácii školstva: Ubudne učiteľov, žiakov a aj tried
Foto: Jaroslav Dodok

V novom školskom roku by malo do prvých ročníkov stredných škôl v rámci Košického samosprávneho kraja nastúpiť spolu 6196 detí, z toho na stredných odborných školách 4459, na štvorročných a päťročných gymnáziách 1388, na osemročných gymnáziách 255 a na konzervatóriách 94 žiakov.

Úpravy budú platné od roku 2014

KSK pri návrhu vychádzal z percentuálneho podielu evidovaných nezamestnaných absolventov na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny vo vzťahu k počtu absolventov strednej školy v danom študijnom odbore alebo učebnom odbore, materiálno-technické a priestorové zabezpečenie strednej školy, výsledky monitorovania a hodnotenia kvality výchovy a vzdelávania vykonaných Štátnou školskou inšpekciou podľa osobitného predpisu, výsledky hodnotenia externej časti maturitnej skúšky a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky, výsledky teoretickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky, praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky, absolventskej skúšky a záverečnej skúšky a tiež percentuálny podiel prijatých žiakov do 1. ročníka vzhľadom na stanovený počet tried na predchádzajúci školský rok a personálne zabezpečenie školy.

„Vychádzali sme z celkového počtu žiakov, pričom VZN o úprave počtu tried sme urobili na základe novely zákona o odbornom vzdelávaní,“ objasnil vedúci odboru školstva KSK Štefan Kandráč s tým, že toto VZN bude platné od budúceho školského roka v roku 2014.

Školy sú nútené prepúšťať

Na stredných školách v Košickom kraji bude po prázdninách učiť o 113 pedagogických zamestnancov menej ako v minulom školskom roku. Dôvodom je nižší počet žiakov a obmedzená možnosť zriaďovateľa presúvať časť normatívnych prostriedkov a vyrovnávať rozdiely medzi silnejšími a slabšími školami. Zriaďovateľ môže takto použiť len päť percent prostriedkov, kým do konca roka 2012 to bolo až 10 percent. „Vyše polovica škôl v kraji sa tým dostala do finančných problémov a museli prijať aj nepopulárne opatrenia. Prebytok financií na mzdy majú najmä zdravotnícke školy, niektoré školy živoria, hlavne školy v okrajových častiach kraja. V novom školskom roku sa očakáva opäť pokles počtu asi o 1000 žiakov. Školy boli nútené pristúpiť k radikálnym organizačným opatreniam a prepustiť pedagogických zamestnancov. Ak by zriaďovateľ nemal možnosť presúvať päť percent finančných prostriedkov, počet zamestnancov by sa musel znížiť až o 190 učiteľov,“ uviedla už pred časom hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková.

Kraj príde o jednu SOŠ

Spresnila tiež, že sa otvorí sa 64 stredných škôl, z toho je 19 gymnázií, 2 konzervatóriá, 2 spojené školy, 41 stredných odborných škôl – šesť obchodných akadémií, dve hotelové akadémie, päť stredných priemyselných škôl, štyri stredné zdravotnícke školy, jedna škola úžitková výtvarníctva, 23 stredných odborných škôl, predovšetkým bývalých stredných odborných učilíšť, združených stredných škôl a spojených škôl.

V novom školskom roku ubudne jedna SOŠ. Celkový počet škôl bude teda 64 (vlani 65). Od septembra bude zo siete škôl a školských zariadení vyradená SOŠ pôšt a telekomunikácií na Palackého ulici v Košiciach. Jej 140 žiakov a časť učiteľov bude pokračovať na nástupníckej škole, ktorou je SPŠ dopravná, ktorá bude zabezpečovať výchovno-vzdelávaciu činnosť po zrušenej škole a prevezme všetky majetkové práva a vzťahy súvisiace s majetkom a záväzky z pracovnoprávnych vzťahov dohodnutého počtu zamestnancov po zohľadnení počtu žiakov a v súlade s dohodnutou organizačnou štruktúrou a rozvrhom hodín na nasledujúci školský rok. Dôvodom na zrušenie tejto školy sú najmä vysoké prevádzkové náklady nutné k jej chodu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM