Lenka Fedorová Rôzne

Košický magistrát má čo robiť: Opravy škôl chcú stihnúť za pár týždňov

Magistrát mesta Košice má na pláne rekonštrukciu viacerých škôl v meste. Okrem potrebných opráv má ísť aj o viaceré modernizácie.

Ilustračný obrázok k článku Košický magistrát má čo robiť: Opravy škôl chcú stihnúť za pár týždňov
Zdroj: Simona Lazorová

V týchto dňoch rekonštruuje Magistrát mesta Košice viaceré školy. Podľa neho ide v niektorých prípadoch o nevyhnutné opravy, inde je cieľom budovy modernizovať. Práce plánujú stihnúť do konca letných prázdnin.

Zrekonštruovať chcú 28 objektov

„Mesto Košice zabezpečuje počas letných prázdnin nevyhnutnú údržbu a opravy viacerých škôl. Je to celkovo 28 objektov škôl a školských zariadení v celkovej hodnote 939.000 eur. Ide predovšetkým o výmenu okien, opravy striech, fasád, takisto opravujeme v niektorých prípadoch aj sociálne zariadenia a kanalizáciu,“ uviedol asistent primátora mesta Košice Jozef Marko

Podľa Marka sa dlhodobo snažia zlepšovať stav škôl a školských zariadení. „Nie všetky opravy boli nevyhnutné. Tie nároky sú také, aby sme modernizovali školy a zabezpečovali dostatočný komfort žiakom a pedagógom. Je to dlhodobé úsilie a v rámci neho postupujeme každoročne v tom, aby sme preinvestovali čo najviac disponibilných prostriedkov na tento účel,“ vysvetlil Marko.

Zvyšujú kapacitu škôlky

V jednom prípade rozširujú kapacitu materskej školy o ďalšiu triedu. „Nakoľko sme mali viac žiadostí od rodičov do materskej školy, ako sme ich mohli uspokojiť, tak sme požiadali ministerstvo školstva, či by nám nemohli nejakým spôsobom pomôcť s rozšírením našej materskej školy a podarilo sa,“ priblížila riaditeľka Základnej školy s materskou školou Želiarska 4 v Košiciach Viera Kuliková.

Po rekonštrukcii budú mať od septembra 70 detí, doteraz ich mali 50. Počet žiakov sa podľa jej slov zvýši i v základnej škole zo 150 na 165. Magistrát tvrdí, že obnovu škôl chce stihnúť do začiatku nového školského roka. „V prípade, že sa nám to nepodarí, posledné práce ukončíme určite do 30. septembra tohto roka,“ dodal Marko.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM