Eva Mikulová Iné športy

Košický maratón bude mať ženský akcent. Spoznáme 40. víťazku tohto kráľovského behu, FOTO

V poradí 96. ročník Medzinárodného maratónu mieru, ktorý sa uskutoční 6. októbra 2019, prináša množstvo osvedčených programových formátov i noviniek.

Ilustračný obrázok k článku Košický maratón bude mať ženský akcent. Spoznáme 40. víťazku tohto kráľovského behu, FOTO
17
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk

Prvá októbrová nedeľa patrí tradične Medzinárodnému maratónu mieru v Košiciach. Už 96. ročník tohto najvýznamnejšie slovenského športového podujatia najstaršieho maratónu v Európe sa uskutoční 6. októbra.

O košický maratón je každoročne obrovský záujem. A keďže sa organizátori rozhodli pre zhruba 3% celkový a konečný rast počtu účastníkov, naplánované čísla boli dosiahnuté zhruba 5 týždňov pred štartom a registrácia tak bola zastavená.

Spolu na všetky disciplíny je registrovaných 14 557 športovcov. Z tohto počtu sa 2 168 bežcov postaví na štart maratónu.

Bežecká ženská legenda

V tomto ročníku spoznáme už 40. víťazku ženského maratónu. Ženy sa premiérovo postavili na štart v roku 1980.

Po stopách maratónskych legiend je v tomto roku pocta venovaná Ingrid Kristiansen, jednej z najlepších bežkýň svetovej histórie, ktorá navštívi v októbri Košice ako čestný hosť MMM.

Ako prvá atlétka v histórii dokázala získať titul majsterky sveta na všetkých povrchoch. Bola prvou ženou, ktorá zabehla 5 000 metrov v čase pod 15 minút a jej čas 2:21:06 z Londýna 1985 bol neprekonaný dlhých 13 rokov.

Práve v Londýne sa stala takmer nesmrteľnou, keď maratón nad Temžou dobyla celkom štyrikrát (1984, 1985,1986,1988) a triumfovať dokázala i v Bostone (1985, 1988), Chicagu (1986) a New Yorku (1989).

Pod gesciou a menom tejto legendárnej atlétky sa už rozbehli prvé kvalifikačné kolá v regiónoch východného Slovenska, aby tí najlepší súťažili v prestížnej štafete 42 × 1 km priamo na trati MMM.

Študenti stredných škôl z celého kraja, dostanú k svojmu snaženiu unikátny bonbónik. Posledný a spoločne absolvovaný úsek na preplnenej Hlavnej ulici si zabehnú bok po boku i so slávnou Ingrid.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM