Lukáš Zavacký Basketbal

Skúsený kapitán košických basketbalistov Nuber (32): Práca s mládežou je na Slovensku dosť slabá

Jeho prínos pre basketbalové KB Košice je neoceniteľný. Róbert Nuber pomohol tímu v minulej sezóne dostať sa do najvyššej súťaže, teraz ho vedie ako kapitán. A aj on môže vyhrať v súťaži Športová osobnosť Košíc 2015.

Ilustračný obrázok k článku Skúsený kapitán košických basketbalistov Nuber (32): Práca s mládežou je na Slovensku dosť slabá
Zdroj: TASR

Róbert Nuber má množstvo skúseností nielen z pôsobenia v slovenských kluboch, ale hral aj v Česku, v Maďarsku či za reprezentáciu seniorov. V našom rozhovore nám prezradil, ako sa k basketbalu dostal, čo si myslí o jeho stave aj či ho prekvapila nominácia na najlepšieho športovca Košíc.

Ako si spomínate na svoje začiatky s basketbalom?

Veľmi dobre si na nich spomínam, lebo kým som sa dostal ku basketbalu, ku ktorému ma priviedli rodičia, vyskúšal som si viacero športov. Tie však nie je treba zmieňovať.

A dobre ste urobili. Stal sa z vás úspešný basketbalista a skúseností máte na rozdávanie. Ako by ste porovnali prácu s mládežou v minulosti a dnes?

Práca s mládežou na Slovensku je dosť slabá, no česť výnimkám. Sám trénujem 10 a 11-ročných chlapcov a viem, akú obetavosť a trpezlivosť musíte mať, aby to deti hlavne bavilo a rástli pri tom nielen basketbalovo, ale aj po ľudskej stránke. Či bola práca lepšia predtým alebo teraz? Môžem povedať, že to dosť závisí aj od trénera.

A čo zahraničie? Viete porovnať celkovo kvalitu tam s tou slovenskou?

Ligy, v ktorých som pôsobil v tej dobe boli lepšie ako slovenská extraliga.

Košický klub vám však určite pomohol v napredovaní vo svojich začiatkoch…

Ako každému hráčovi, ktorý ostal pri basketbale.

Vrátili ste sa sem pred dvoma rokmi. Brali ste to tak, že vášmu mestu chcete vrátiť, ako sa hovorí, požičané?

Mojou tajnou túžbou bolo hrať za Košice a vrátiť mu dôstojné miesto na extraligovej mape.

Aj sa vám to podarilo, v minulej sezóne ste mužstvu nakoniec pomohli dostať sa medzi elitu. V tomto roku ste jeho kapitánom a po základnej časti ste sa umiestnili na sympatickej piatej priečke. Myslíte si, že práve to pomohlo k tomu, že ste sa dostali do nominácie na Športovú osobnosť Košíc?

Ku basketu som sa vrátil po dvoch rokoch. V minulom ma oslovili ľudia s víziou postúpiť do extraligy a mne sa tá myšlienka páčila. Bola to pekná, ale aj náročná sezóna a čerešničkou na torte bol vytúžený postup. Teraz si vedieme na nováčika veľmi dobre a už sa sústredíme na play-off (pozn. rozhovor sme robili pred začiatkom play-off). A čo sa týka nominácie, som veľmi príjemne prekvapený. Už sa teším, ako si to všetci užijeme.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM