Alexandra Kolínská Správy

Košický súd sa chystá na vážny verdikt: Týka sa údajného tunelovanie firmy Sporoinvest!

Záverečnými rečami na Okresnom súde Košice I pokračovalo pojednávanie v kauze takzvaného tunelovania nebankového subjektu Sporoinvest. Z trestných činov poškodzovania veriteľa a marenia konkurzného konania je obžalovaný Ľubomír H., známy slovenský hodobník.

Ilustračný obrázok k článku Košický súd sa chystá na vážny verdikt: Týka sa údajného tunelovanie firmy Sporoinvest!
Zdroj: TASR

Všetky obvinenia Ľubomír H., ktorý nebankový subjekt prevzal ako majiteľ v roku 2002, odmieta. „Necítim sa vinným ani v jednom z bodov obžaloby,“ vyhlásil na utorkovom pojednávaní. Odmietol, že by sa nesnažil o ozdravenie spoločnosti. „Od prvého okamihu vstúpenia do spoločnosti všetky moje kroky a komunikácia s veriteľmi klientmi viedli k nastaveniu ozdravného procesu spoločnosti,“ povedal.

Hudobník pritom konštatoval, že za celý čas nemal objektívnu vedomosť o stave účtovníctva Sporoinvestu, keďže mnohé účtovné operácie z rokov 2001 a 2002 neboli riadne zaúčtované. „S ohľadom na ďalší vývoj na trhu nehnuteľností v Košiciach i na celom Slovensku som presvedčený o tom, že spoločnosť Corvinus ako 100-percentná dcéra Sporoinvestu by výstavbou obchodno-administratívneho centra Corvinus bola schopná vysporiadať všetky svoje záväzky voči svojim veriteľom,“ dodal.

Prokuratúra dáva Ľubomírovi H. za vinu, že ako predseda predstavenstva Sporoinvestu v októbri 2003 odpredal nehnuteľnosti v katastrálnom území obce Gbelce (okr. Nové Zámky) za necelých 500 000 eur (15 miliónov Sk), hoci ich hodnotu znalecký posudok ohodnotil na najmenej 940 000 eur (28,3 milióna Sk). Podľa obžaloby peniaze za odpredané pozemky v Michalovciach nevložil do pokladnice spoločnosti, ale použil ich na účel nesúvisiaci s podnikateľskou činnosťou Sporoinvestu. Zmaril takto uspokojenie najmenej 9234 veriteľov.

Prokuratúra tiež dôvodila, že maril konkurzné konanie a nepodal návrh na vyhlásenie konkurzu alebo vyrovnania spoločnosti, ako mu to vyplývalo podľa zákona. Podľa obžaloby obžalovaný odmietal vydať a neoprávnene používal tri osobné vozidlá, ktoré patrili do konkurznej podstaty firmy. „Žiadne kroky obžalovaného nepriniesli firme záchranu v podobe nejakých strategických plánov alebo finančného stimulu, ale naopak, na spoločnosť Sporoinvest Krajský súd v Košiciach dňa 20.5.2004 vyhlásil konkurz,“ konštatoval prokurátor. Pre obžalovaného navrhol trest odňatia slobody na dolnej hranici trestnej sadzby s podmienečným odkladom na primeranú skúšobnú dobu.

Obhajoba dôvodila, že nehnuteľnosti v obci Gbelce boli odpredané za reálnu trhovú cenu, ktorú pôvodný znalecký posudok nezohľadňoval. Peniaze za pozemky smerovali na úhradu miezd zamestnancov spoločnosti. „Peňažné prostriedky nadobudnuté speňažením nehnuteľností boli použité na úhradu nákladov súvisiacich s bežnou činnosťou spoločnosti, to jest mzdy pracovníkov a úhradu záväzkov vyplývajúcich zo zákona,“ uviedla obhajkyňa. Tri sporné vozidlá patrili podľa nej spoločnosti Corvinus, a nie Sporoinvestu. Advokátka navrhla oslobodenie obžalovaného spod obžaloby v plnom rozsahu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM