Rôzne

Košický útulok v kritickej situácii: Ľudia prehadzujú šteňatá aj cez plot!

Košický útulok pre zvieratá praská vo švíkoch. No aj napriek zákazu prijímania nových psíkov ľudia prehadzujú šteňatá do útulku cez plot alebo ich nechávajú v okolí. Už teraz je jeho kapacita skoro dvojnásobne prekročená.

Ilustračný obrázok k článku Košický útulok v kritickej situácii: Ľudia prehadzujú šteňatá aj cez plot!
Zdroj: TASR

V košickom útulku pre zvieratá pretrváva kritická situácia pre vysoký počet opustených psov. V preplnených klietkach je takmer 200 zvierat, čo je zhruba dvojnásobok vhodnej kapacity. Útulok preto ďalších psov od začiatku januára neprijíma, a to až do času, keď sa neuvoľní miesto.

Nárast psíkov v útulku

„Je to strašne vysoký nadstav, ktorý vlastne z roka na rok stúpa. Na porovnanie, pred piatimi rokmi sme mali zhruba 80 – 90 psíkov, ten počet veľmi narástol,“ uviedla dnes vedúca zvieracieho útulku Romana Šerfelová.

Aj napriek zákazu prijímania nových psov podľa nej ľudia prehadzujú šteňatá do útulku cez plot, alebo ich nechávajú v okolí. Aktuálne majú v útulku približne 50 šteniat. Vysoký počet psov znamená stiesnené podmienky, ale napríklad aj znemožňuje pracovníkom dostatočne sa individuálne venovať tým, ktoré majú problémové správanie.

Pomôcť môže hocikto

Ľudia môžu pomôcť túto situáciu riešiť prostredníctvom adopcie štvornohých priateľov alebo aj dočasnou opaterou, pri ktorej majú psy už zabezpečenú veterinárnu starostlivosť a krmivo. Vítaná je tiež materiálna pomoc. „Potrebujeme hlavne veľa podstielok, čiže staré deky, plachty, uteráky, krmivo – konzervy a granule, ale aj dezinfekčné prostriedky, pretože denne musíme dezinfikovať klietky či koterce. Ľudia by nám pomohli aj dobrovoľným venčením, a to aj počas pracovného týždňa,“ hovorí šéfka útulku.

Nárast počtu opustených psov v Košiciach je dlhodobý, množia sa prípady vyhodených šteniat. Podľa Šerfelovej by majitelia psov mali byť zodpovední a ak nechcú šteňatá, treba si ustrážiť svojich miláčikov alebo ich dať sterilizovať, resp. vykastrovať.

Foto: ilustračné

Košický útulok praská vo švíkoch
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM