Samospráva

Košický Západ zavádza novinku: Na webe si môžete rozklikať rozpočet

Obyvatelia košického Západu budú mať po novom zjednodušenú cestu dostať sa k informáciám, ako hospodári ich mestská časť (MsČ). Ľahší a pohodlnejší prístup umožní nová prehľadná forma rozpočtu na webstránke MsČ Západ.

Ilustračný obrázok k článku Košický Západ zavádza novinku: Na webe si môžete rozklikať rozpočet
Zdroj: TASR

Pre lepšiu orientáciu občanov v miestnom rozpočte a prehľad v spravovaní verejných financií zverejnila MsČ Košice Západ na svojej webstránke tzv. rozklikávací rozpočet. V jednoduchej grafickej a tabuľkovej forme si tak záujemcovia môžu pozrieť celkovú štruktúru výdavkov a príjmov, ako aj vývoj rozpočtu podľa mesiacov.

Rýchly a pohodlný prístup k informáciám

„Ide nám o zvýšenie kvality spravovania, v tomto prípade o princíp otvorenosti narábania s verejnými financiami. V takejto štruktúre sa na webe môže každý veľmi ľahko – kliknutím dostať k tomu, čo chce vidieť, napríklad v doprave, sociálnej oblasti alebo podľa jednotlivých programov. Môže sa tak dozvedieť, ako sa narába s verejnými zdrojmi,“ uviedol dnes pre novinárov starosta MsČ Košice Západ Rudolf Bauer (KDS).

Občania si tak podľa neho budú môcť pozrieť aj investičné plány a vyjadriť sa k rozpočtu ešte predtým, ako sa schváli. Spomenul pritom, že MsČ nedávno zastavila pre odpor časti občanov schválený a pripravený projekt výstavby 12 parkovacích miest na Kežmarskej ulici. Ak by podľa neho ľudia lepšie poznali rozpočet a prípravu projektu, mohli zareagovať skôr.

Podľa Bauera ide u nás o unikát

Softvér na rozklikávací rozpočet dodala a spravuje súkromná firma, podľa Bauera za výhodnú uvádzaciu cenu 30 eur mesačne. Konštatoval, že takýto produkt majú na webe viaceré mestá a kraje v ČR, funguje tak aj český štátny rozpočet. „Na Slovensku som to zatiaľ nevidel,“ dodal.

Miestny úrad MsČ Košice Západ dnes ďalej informoval, že oproti zaužívanej 30-dňovej lehoty na vybavovanie podnetov či žiadostí od občanov zaviedol bežný termín vybavenia do siedmich dní. „Naším cieľom je maximálne skracovať termíny vybavenia. Podstatou je to, aby u nás spisy nestáli,“ konštatoval Bauer.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM