Lenka Fedorová Správy Správy

Kosit vyplatí mestu Košice dividendy: Naša kasa si tak polepší o viac ako 200 000 eur

Najväčší podiel na tržbách Kositu má práve mesto Košice. Kosit pozitívne hodnotí aj nárast zákazníkov mimo hlavného klienta. Mestu chce aj naďalej garantovať stabilnú cenovú úroveň.

Ilustračný obrázok k článku Kosit vyplatí mestu Košice dividendy: Naša kasa si tak polepší o viac ako 200 000 eur
Zdroj: TASR

Košická Spoločnosť Kosit, a.s., ktorá podniká v oblasti odpadového hospodárstva, dosiahla v minulom roku hospodársky výsledok 704.000 eur. Mestu Košice, ktoré je jej akcionárom, tak bude po dlhšom čase opätovne vyplácať dividendy. Tie sa vo výške 215.400 eur stanú tohtoročným príjmom rozpočtu mesta. Informovala o tom Silvia Karolyiová z PR oddelenia spoločnosti KOSIT.

Kľúčové sú príjmy z predaja elektrickej energie

„Príjmy z predaja elektrickej energie sú pre nás kľúčové. Cena za zneškodnenie odpadu je pre nášho akcionára mesto Košice na rovnakej úrovni už od roku 2010. Neustále hľadanie kapacít v oblasti nákladov, ale aj snaha o maximálne využívanie potenciálu, napríklad predajom elektrickej energie a tepla vyrobených pri spaľovaní odpadu, ako aj výnosy z predaja druhotných surovín sú pre nás zdrojmi na krytie každoročného inflačného nárastu cien vstupov pri fixných výnosoch,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Marián Christenko. Kľúčové sú pre spoločnosť príjmy z predaja elektrickej energie.

Spoločnosť dosiahla v minulom roku obrat vo výške 20 700 000 eur. „Oproti roku 2014 poklesol v roku 2015 obrat spoločnosti aj napriek spomínanému výpadku tržieb z predaja elektrickej energie o menej ako 1,0 %,“ spresnil Christenko.

Väčšinu tržieb tvoria tržby z mesta

Kosit hodnotí pozitívne nárast tržieb od zákazníkov mimo hlavného klienta, mesta Košice, ktorý medziročne vzrástol o viac ako 22 % z objemu 3.600.000 eur na 4.400.000 eur. „Tržby z mesta Košice za služby dodávané našou spoločnosťou však stále predstavujú takmer 75 % z celkových tržieb za služby. Naším cieľom je tento pomer aj naďalej zmenšovať. Aj toto je pre nás spôsob, ako môžeme najväčšiemu zákazníkovi a súčasne akcionárovi aj naďalej garantovať stabilnú cenovú úroveň,“ uviedol Christenko.

Objem investícií v spoločnosti KOSIT, a.s., predstavoval v roku 2015 sumu 6.100.000 eur. „V porovnaní s rokom 2014 ide o viac ako trojnásobok. V budúcom roku bude mať náš investičný rozpočet obdobný charakter a v horizonte piatich rokov nás čakajú hlavne v prípade spaľovne zásadné projekty, ktoré si vyžiadajú ďalšie investície v rozsahu približne 40 miliónov eur. Tieto investície nebude spoločnosť schopná financovať výlučne z vlastných zdrojov, a preto je pravdepodobné, že okrem potreby čerpania dodatočného bankového financovania bude výrazne obmedzená aj schopnosť KOSIT-u vyplácať svojim akcionárom dividendy,“ dodal na záver riaditeľ spoločnosti.

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM