Zuzana Vajayová Rôzne

Kožní lekári UNLP sa už tradične zapoja do akcie Deň melanómu

Dermatológovia Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice sa už tradične zapoja do Európskeho dňa melanómu, ktorého ôsmy ročník sa bude konať v pondelok 16. mája.

(TASR) – Pacientom vyšetria znamienka dermatoskopom a v prípade zistenia akéhokoľvek kožného nádoru im navrhnú vhodný terapeutický postup.

Ako uviedla hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová, na Klinike dermatovenerológie UNLP na Triede SNP sa uskutočnia vyšetrenia na medziklinickej ambulancii na 8. poschodí monobloku v čase od 09.00 h do 13.00 h a na oddelení dermatovenerológie na Rastislavovej sa vyšetrenia uskutočnia na konziliárnej ambulancii v miestnosti Okresnej melanómovej komisie v VII. pavilóne od 12.00 do 13.00 h.

Podľa slov prednostky Kliniky dermatovenerológie UNLP a krajskej odborníčky pre dermatovenerológiu prof. Jagienky Jautovej, súvisí vznik melanómu predovšetkým s prílišným slnením a mechanickým poranením kožných znamienok. Tieto sa vplyvom podráždenia môžu zvrhnúť na najzhubnejší kožný nádor – melanóm, preto je namieste opatrnosť pri opaľovaní a podceňovať netreba ani príležitostné skontrolovanie kožných znamienok.

„Melanómy predstavujú asi tri percentá všetkých nádorov a sú najčastejšou príčinou úmrtia spomedzi nádorov kože. Zvyčajne sa objavujú u mladých ľudí, ale postihnuté môžu byť aj deti a starší ľudia, predovšetkým svetlovlasí a so svetlou pokožkou,“ povedala Jautová.

Primárka oddelenia dermatovenerológie UNLP Milada Kovaľová dodala, že nebezpečné je nielen prílišné slnenie na slnku, ale i v soláriách. „Prevádzkovatelia solárií nedodržujú vždy potrebné kontroly intenzity žiarenia. Slnenie je úplne nevhodné pre ľudí so svetlým typom pleti a pigmentovanými névami, ktoré sa ľudovo nazývajú materské znamienka,“ zdôraznila Kovaľová, ktorá varuje aj pred kombináciou priameho slnečného žiarenia a umelých zdrojov s ultrafialovými lúčmi, teda slnenia sa v soláriu a na prirodzenom slnku v rovnakom období.

Počet zhubných nádorov kože v posledných rokoch hrozivo stúpa, pod čo sa pravdepodobne výrazne podpisuje prílišné slnenie. Preto odborníci odporúčajú chrániť sa v letnom období proti slnečnému žiareniu vhodnými prípravkami s vysokým UV filtrom a myslieť i na prevenciu. Európsky deň melanómu je dobrou príležitosťou nechať si skontrolovať znamienka odborníkom.

Melanoma day je medzinárodnou preventívno-osvetovou akciou, ktorá má upozorniť na možné riziká a zvýšiť povedomie verejnosti. Jej cieľom je predchádzať vzniku zhubných nádorov a zlepšiť záchytnosť a úspešnosť liečby chorobných kožných zmien ich včasným odhalením. Pretože, ako hovoria odborníci, koža je jedným z orgánov nenahraditeľných pre život človeka. Je prvou obrannou líniou, ktorá nás chráni pred rozličnými vplyvmi – pred ultrafialovým žiarením, prienikom toxických látok či stratou telesných tekutín. Ultrafialové lúče spôsobujú starnutie kože, ktoré sa prejaví až po rokoch. Preto je vhodné chrániť kožu pred slnkom či už oblečením, alebo kozmetickými prípravkami s UV faktorom. Zvláštnu pozornosť je potrebné venovať hnedým alebo čiernym kožným znamienkam, ktoré sú citlivé na podráždenie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM