Lenka Fedorová Kultúra

Krása myslavskej výšivky: Bocatiova knižnica v Košiciach pripravila výstavu venovanú tradičnej kultúre

O zaujímavú výstavu sa postarala Knižnica Jána Bocatia, ktorá návštevníkom ponúka možnosť nielen vidieť tradičnú myslavskú čipku, ale aj vyšiť si vlastný módny doplnok s myslavským motívom.

Ilustračný obrázok k článku Krása myslavskej výšivky: Bocatiova knižnica v Košiciach pripravila výstavu venovanú tradičnej kultúre
Zdroj: TASR

Verejná knižnica Jána Bocatia (VKJB) v Košiciach sprístupnila výstavu Krása myslavskej výšivky, venovanú tradičnej ľudovej kultúre. Nadšenci tradičnej kultúry si ju budú môcť pozrieť do 11. júla 2016.

Netradičná technika výšivky

*** „Dokumentuje ornamentálnu bohatosť a jedinečnosť regionálnej výšivky, ktorá je dôkazom nielen bohatej fantázie žien z Myslavy, ale aj ukážkou ich zručnosti. Mnohé z nich vyšívali vzory bez predlohy, vymýšľali si ich a kombinovali do celých zostáv,“*** uviedla riaditeľka knižnice Soňa Jakešová.

Prezentovaná vyšívacia technika sa odborne nazýva hladkovanie. „V minulosti sa vyšívalo na domáce tkané plátno, dnes tento materiál možno nahradiť bavlnenou textíliou s pravidelným útkom (perlička, hubert). Typické farby pre myslavskú výšivku sú biela, čierna, tmavomodrá a tmavobordová,“ spresnila.

Záujemcovia si budú môcť vyšiť vlastný motív

Výstava je podľa nej ukážkou, ako možno tradičnú vyšívaciu techniku a vzory využiť v súčasnosti aj pri dekorácii bytového textilu a dať tak interiéru jedinečnosť. Odevy zdobené touto výšivkou interpretujú zachovaný tradičný tanečný, hudobný a piesňový materiál regiónu.

Pre záujemcov o výšivku knižnica pripravuje workshop Myslavský ornament ako sprievodné podujatie k výstave, na ktorom si záujemcovia môžu vyšiť odevný doplnok, náramok alebo náhrdelník s myslavským motívom. Uskutoční sa v Centrálnej požičovni VKJB na Hviezdoslavovej ulici 16. júna 2016 o 17:00 hodine

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM