Lukáš Zavacký Krimi

Kriminalita v Košiciach má klesajúcu tendenciu: K akým trestným činom dochádza najčastejšie?

Štatistiky to dokazujú - kriminalita v našom meste každý rok znižuje. V aktuálnom sa môžeme dočkať ešte menších čísel ako vlani.

Ilustračný obrázok k článku Kriminalita v Košiciach má klesajúcu tendenciu: K akým trestným činom dochádza najčastejšie?
Foto: Zuzana Jakubičková

O tomto trende nás informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach, Jana Mésarová. „Za 6 mesiacov máme v medziročnom porovnaní v tomto najvyšší pokles oproti ostatným krajom Slovenskej republiky, a to až o 715 trestných činov menej ako v roku 2015.“

Posledné oficiálne grafy v našom článku však dokazovali, že ľudia sa u nás nemôžu cítiť najistejšie, no policajné okresné riaditeľstvo z metropoly východu má v súčasnosti najrozľajhlejší rozsah pôsobnosti v Slovenskej republike. Preto sú hodnoty také vysoké.

„Je potrebné uviesť, že mapu kriminality zverejnili na základe absolútnych čísel. Bez ohľadu na ďalšie demografické ukazovatele. Najmä počet obyvateľov, územno-správne členenie a iné. Ak prepočítame celkový počet trestných činov na jedného obyvateľa, tak Košice patria medzi najbezpečnejšie krajské mestá,“ povedala hovorkyňa.

Aké prípady musí polícia riešiť v najväčšom rozsahu? „Hlavne majetkovú trestnú činnosť. Vreckové krádeže, odcudzenia vozidiel a vecí z nich, ale aj vlámania do objektov,“ priznala J. Mésarová.

V centre mesta a pri veľkých nákupných domoch dochádza hlavne k prvým dvom typom porušeniam zákona. Na sídliskách sa vyskytujú rovnako predovšetkým lúpeže áut, ale aj násilné vniknutia na cudzí majetok.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM